Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Evolúcia Európy: Za 11 minút prežijete 1000 rokov búrlivých dejín!

Takto vyzerala mapa Európy pred 1000 rokmi
Takto vyzerala mapa Európy pred 1000 rokmi (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Na portáli YouTube si čoraz viac priaznivcov získava mapa Európy vo forme časozberného videa. Jej prostredníctvom sa divák jednoducho a prehľadne dozvie, ako sa za 1000 rokov dynamicky tvorili hranice, aliancie alebo ktoré krajiny sa dostali do spárov okupácie.

Užívateľovi s nickom "harrunostasj" sa podarilo pomocou historického atlasu Centennia vytvoriť fascinujúci pohľad na európske dejiny. Mapový softvér, ktorý obsahuje viac ako 9000 zmien hraníc, odlišnými farbami zaznamenáva vzostup a pád ríš od roku 1000 n.l až po rok 2003.

Pre lepšiu prehľadnosť je video spomalené a vďaka poznámkam, ktoré sa objavujú v ľavom dolnom rohu má divák možnosť orientovať sa v jednotlivých udalostiach, ktoré zmeny na mape vyvolali. Z tých novších sú spomenuté napríklad druhá svetová vojna, vojna v Kosove, smrť Stalina, Pražská jar či rozdelenie Československa.

Plynutie rokov môžete sledovať v ľavom hornom horu. Autor pre dotvorenie dramatickej atmosféry použil hudbu z filmu Počiatok. Za jeden deň si time-lapse mapu pozrelo vyše 100-tisíc zvedavcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu