Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Satelit urobil FOTO Zeme v gigantickom rozlíšení: Vidieť každý mrak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruský satelit Elektro-L z výšky 36-tisíc kilometrov nad zemou zaobstaral zábery, na ktorých je vidieť každý mrak, každé väčšie jazero či vrchol hory na našej planéte. Rozlíšenie digitálnej snímky je 121 megapixelov.

Na rozdiel od iných záberov Zeme bol tento zhotovený jediným "stlačením spúšte". Iné fotografie, aké robia napríklad NASA či iné úrady, vznikajú zložením vyfotených menších častí. Podrobnejšie fotografie zhotovené jediným záberom sú pomerne vzácne.

Geostacionárny satelit Elektro-L slúži na monitorovanie počasia. Je ovládaný na diaľku a operátori mu môžu prikázať, aby planétu fotografoval raz za desať minút. Jeden pixel výslednej fotografie predstavuje jeden kilometer skutočnej dĺžky. Farby na snímke sú skreslené, pretože prístroj pri jej robení skombinoval bežné denné svetlo a jeho infračervenú zložku. Napríklad vegetácia na snímke sa tak javí ako červená.

Foto Zeme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Satelit na svoju dráhu vypustili v januári 2011 a od tej doby zaobstaral rad fotografií, z ktorých bolo zložené aj časozberné video. Vďaka tomu je možné v atmosfére pozorovať pohyb mrakov či rotáciu planéty okolo jej osi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu