Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sahara ukrývala lietadlo z 2. svetovej: Je ako Tutanchamónova hrobka!

Kittyhawk P-40 je ako časová kabína
Kittyhawk P-40 je ako časová kabína (Zdroj: Daily Mail, )

ANKARA - Sahara vydala svoje tajomstvo! Púšť dlhé roky ukrývala lietadlo, ktoré zmizlo počas druhej svetovej vojny. Britský stroj typu Kittyhawk je skvele zakonzervovaný a vedci sa už teraz tešia na jeho preskúmanie.

Stroj objavil náhodou poľský zamestnanec ropnej spoločnosti Jakub Perk, ktorý sa vypravil v Egypte preskúmať odľahlý a ľudoprázdny kút Sahary. Jednomiestne lietadlo zrejme dopadlo do piesku v júni 1942. Odborníci veria, že pilot prežil, ale potom sa stratil v púšti.

"Musel haváriu prežiť, pretože na jednej snímke je padák pozdĺž lietadla a hádam, že ho ten chudák použil ako ochranu pred slnkom. Rádio a baterky sú vybraté a vyzerá to tak, že sa ho pokúsil spojazdniť," myslí si historik letectva Andy Saunders. Experti odhadujú, že jeho telo bude niekde v okruhu tridsiatich kilometrov.

Pravdepodobne išlo o pilota britského kráľovského letectva Dennisa Coppinga (vtedy 24), ktorý bojoval proti mužom nacistického poľného maršala Erwina Rommela v Egypte. Na konci júna dostal ešte s jedným kolegom úlohu prepraviť dve poškodené lietadlá z jednej britskej základne v Egypte na druhú, kde mali byť opravené. Počas krátkeho letu sa ale Copping stratil a už ho nikdy nikto nevidel, opísal server telegraph.co.uk.

Okrem príbehu pilota ale priťahuje pozornosť odborníkov aj stav lietadla, ktoré je po sedemdesiatich rokoch veľmi dobre zakonzervované. Pre odborníkov na historické lietadlá má objav obrovskú hodnotu. "Je to úplne úžasná časová kabína, taká letecká obdoba Tutanchamónovej hrobky," rozplýva sa Saunders, ktorý sa snaží Kittyhawk P-40 uchrániť pred nájazdmi miestnych obyvateľov, ktorí ho považujú za kus šrotu a donútiť vládu, aby miesto vyhlásili za vojnový hrob, kým ho neprevezú do Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu