Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Druhý Černobyľ? Na jednej ulici sa narodilo 9 postihnutých detí!

Rodiny z Kentu sa snažia zistiť, prečo sa ich deti rodia s deformitou Zobraziť galériu (2)
Rodiny z Kentu sa snažia zistiť, prečo sa ich deti rodia s deformitou (Zdroj: paul webb)

NORTHFLEET - Z počatia dieťatka by sa mala každá žena tešiť. Tie, ktoré žijú v anglickom grófstve Kent, však okrem prvotného nadšenia zažívajú aj stresy. Šanca, že ich potomkovia sa nenarodia zdraví, je tu totiž niekoľkonásobne väčšia ako kdekoľvek inde.

Jedenásťročná Courtney už absolvovala toľko operácií, že celé jej brucho je pokryté jazvami. Leon sa zase narodil s vnútornosťami vytŕčajúcimi z prednej časti tela. A Mikka? Má síce krásnu tváričku, ale pohľad na zvyšok tela je priam srdcervúci. Pokrývajú ho totiž črevá, ktoré jej namiesto vo vnútri vyrástli na vonkajšej strane.

To sú len niektoré z detí, ktoré sa matkám žijúcim v meste Northfleet narodili s vrodenou deformitou. Na jednej ulici tam žije šesť ďalších rodín s podobným osudom. Ochorenie, ktorým detičky trpia, sa nazýva gastroschíza a dochádza k nemu ešte počas vývoja plodu v maternici. Ide o vrodenú chybu brušnej steny, z ktorej voľne vyčnieva von obsah brušnej dutiny. Tento stav sa dá odstrániť len pomocou náročných operácií, po ktorých musí pacient do konca života užívať potrebné lieky.

Štatistika hovorí, že gastroschíza postihuje v priemere jedno zo 7000 detí. Na ulici Waterdales, je to ale celkom inak. Každá žena, ktorá otehotnie, poriadne nespáva kvôli obavám, že sa jej narodí choré dieťa. "Niečo s týmto miestom nie je v poriadku, viem to," hovorí ustarostená Natalie Margetsonová (22), ktorej syn a sestra trpia spomínanou chorobou. Slová Juliet Greenovej (39) to potvrdzujú. "V 20. týždni tehotenstva lekári zistili, že mojej nenarodenej dcérke trčí z brucha črevo, skolabovali jej pľúca a problémy mala aj s vaječníkmi. Mala som možnosť ísť na potrat, ale odmietla som."

Čo sa to teda na Waterdales deje? Je to všetko len náhoda alebo za to môže, tak ako v mnohých iných prípadoch, ľudská činnosť? Odborníci sa domnievajú, že za zvýšeným výskytom gastroschízy môže byť herbicíd atrazín, ktorí miestni hospodári používajú na postrekovanie plodín. Štúdia z roku 2010 potvrdila, že u žien žijúcich v okruhu 25 kilometrov od oblasti, kde sa atrazín využíva, je naozaj vyššia pravdepodobnosť, že porodia choré deti. Vedci taktiež zistili, že ochorenie sa vyskytovalo u najviac detí počatých na jar, čiže v období, kedy je koncentrácia postrekov najvyššia. Profesor z University of California dokonca tvrdí, že herbicíd dokáže zmeniť pohlavie u žiab.

V roku 2004 príslušné úrady povolenie na predaj atrazínu v EÚ značne obmedzili. Nedávno ale v okolí Waterdales Agentúra pre životné prostredie opäť namerala zvýšené hodnoty látky, pričom zdroj kontaminácie ostáva neznámy. Mnohí výrobcovia atrazínu sa ohradili, že štúdie, ktoré experti vykonali v posledných rokoch, jeho škodlivosť nepreukázali. Tieto slová sú však len malou útechou pre rodiny z Kentu, ktoré sa zúfalo snažia prísť veci na koreň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu