Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svet desí nová choroba: Smrteľnejšia ako AIDS, ľahšie sa prenáša!

Dievča trpiace Chagasovou chorobou
Dievča trpiace Chagasovou chorobou (Zdroj: jyi.org)

BRATISLAVA - Spojené štáty americké čelia novej hrozbe, ktorou je ochorenie veľmi podobné AIDS. Odborníci zatiaľ o nej veľa nevedia, isté je len to, že ho prenáša hmyz, ktorý cicia ľudskú krv.

Príznaky Chagasovej choroby známej tiež ako americká trypanosomóza sú podobné ako pri víruse HIV. To znamená, že sa môžu dostaviť až po niekoľkých rokoch. Patrí medzi ne opuch okolo očí, zápal očných spojiviek, zväčšenie lymfatických uzlín. Postihnuté miesta sa však môžu nachádzať aj inde na tele. V akútnej fáze je to horúčka, hnačka, bolesti brucha, edémy. V chronickej fáze sa môžu objaviť búšenie srdca, bolesti v srdcovej oblasti.

Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že parazitickým ochorením je nakazených približne dvanásť miliónov ľudí, z ktorých väčšina žije v Mexiku, Kolumbii a Bolívii. Obzvlášť ohrozené sú najmä deti.

Ochorenie sa do USA dostalo z Latinskej Ameriky, a to najmä vďaka veľkej emigrácii chudobného obyvateľstva práve z tejto oblasti. Chagasova choroba, ktorej pôvodcom sú dravé ploštice, sa môže prenášať aj z človeka na človeka napríklad transfúziou, transplantáciou orgánov, ale matka ním môže nakaziť aj svoje nenarodené dieťa. Nosičom môžu byť i domáce zvieratá ako pes a mačka, ktoré však samé neochorejú.

Liečba zaberá iba v prípade, že chorobu odhalia v začiatočnom štádiu. Očkovanie proti nej neexistuje. Trypanosomóza postihuje najmä srdce, mozog a črevá a v mnohých prípadoch sa končí smrťou pacienta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu