Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lenin nezomrel na syfilis, mohol ho otráviť mocichtivý Stalin!

Otrávil Stalin svojho predchodcu Lenina?
Otrávil Stalin svojho predchodcu Lenina?

BALTIMORE - Nedávno sa vyrojili nové teórie o smrti zakladateľaSovietskeho zväzu Vladimíra Iľjiča Lenina (†53). Tie tvrdia, že nezomrel na syfilis, ako sa doteraz predpokladalo, ale že ho pravdepodobne zabil stres, dedičné predispozície, alebo mohol byť otrávený.

Americký neurológ Harry Vinters a ruský historik Lev Lurie prešli záznamy o Leninovom zdraví a svoje závery predstavili na konferencii Marylandskej univerzity. Tá sa zaoberá príčinami úmrtí slávnych osobností, ako boli okrem Lenina Krištof Kolumbus, Simón Bolívar alebo Abraham Lincoln.

Je všeobecne známe, že tvorca boľševizmu prekonal pred svojou smrťou niekoľko infarktov. Tie mohol spôsobiť aj syfilis, na ktorý sa Lenin liečil. Pitva ani príznaky však takéto príčinné súvislosti nijako nepreukázali, napísal Blesk.cz.

"Po prvé, bol veľmi mladý a po druhé, nevyskytoval sa u neho žiadny z rizikových faktorov," tvrdí Philip Mackowiak, ktorý každoročnú konferenciu v Baltimore organizuje. Narážal na fakt, že Lenin nefajčil a dokonca sa vyhýbal spoločnosti fajčiarov. Netrpel ani cukrovkou, nadváhou či vysokým krvným tlakom.

Čo však hralo proti nemu, bola zdravotná história jeho rodiny. Leninov otec zomrel tiež pomerne mladý, v 54 rokoch a obaja zrejme mali dispozícii ku kôrnateniu ciev, čo dokázala aj pitva. Ďalším rizikovým faktorom, ktorým Lenin trpel, bol stres. Toho mal komunistický revolucionár nepochybne dosť. Ako upozornil Vinters, "ľudia sa ho mnohokrát pokúšali zavraždiť".

Spolu s Levom nevylučujú ani možnosť, že marxistického revolucionára mohol otráviť Josif Stalin, pred ktorým Lenin varoval, a ktorý sa napriek tomu stal jeho nástupcom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu