Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudstvo má na nutné zmeny 40 rokov, potom hrozí katastrofa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Ak bohaté štáty neznížia spotrebu a svetová populácia neprestane rásť, nevyhneme sa ekonomickým a ekologickým katastrofám, upozorňujú vedci z britskej Kráľovskej spoločnosti.

Dvadsaťdvačlenný tím pod vedením nositeľa Nobelovej ceny Johna Sulstona to uviedol v správe People and the Planet, ktorá je výsledkom dvojročného výskumu. Vedci skúmali vzťahy medzi veľkosťou svetovej populácie a spotrebou a dopadmi na stav planéty.

Na Zemi dnes žije sedem miliárd ľudí, do roku 2050 má podľa prepočtov počet obyvateľov stúpnuť o ďalšie dve miliardy. Zároveň stúpa objem spotreby, ktorá sa negatívne podpisuje na stave životného prostredia a dobývaní nerastných surovín.

"Ak vezmeme do úvahy varovania a odporúčania v správe, môžeme svet počas nasledujúcich 30-40 rokov posunúť smerom k udržateľnej ekonomike a väčšine populácie zaistiť lepší život. Ak tak neurobíme, budeme s najväčšou pravdepodobnosťou čeliť katastrofe nevídaných rozmerov," uviedli vedci.

V správe kritizujú odklon od podpory trvalo udržateľných zdrojov energie, či rastúci tlak na zdroje. Napríklad ťažba nerastných surovín, ako je meď, tantal alebo lítium, ktoré sú používané v elektronickom priemysle, stúpla za 47 rokov až 77-krát. Rozdielna je aj finálna úroveň spotreby. Dieťa z rozvinutej krajiny spotrebuje až 50-krát viac vody ako dieťa z chudobnej časti sveta. Spotreba kalórií stúpla od roku 1969 do roku 2005 o 15 percent, ale na svete žije stále jedna miliarda ľudí, ktorá trpí chronickým hladom, ako je definovaný svetovou organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

"Máme na výber medzi novými, viac rovnostárskymi vzorcami spotreby, alebo sa môžeme rozhodnúť nerobiť nič a ponoriť sa do špirály ekonomických a ekologických problémov, ktoré povedú k ešte väčšej nerovnosti a pochmúrnej budúcnosti pre všetkých," upozorňuje sa v správe.

Podľa záveru vedcov je potrebné bohaté ekonomiky stabilizovať a potom vykonať ich oživenie smerom k väčšej efektivite, lepšej prácí s odpadmi a vyšším investíciám do obnoviteľných zdrojov energie. Zároveň sa bude musieť zlepšiť kontrola pôrodnosti a stav materiálneho zabezpečenia 1,3 miliardy chudobných, ktorí žijú z menej ako jeden a štvrť dolára na deň.

"Väčšina obyvateľov sa v budúcnosti narodí v 48 najmenej rozvinutých krajinách, z ktorých 32 je v Afrike," povedal člen tímu Eliya M. Zulu. Podľa Zulu je nutné znížiť mieru pôrodnosti v Afrike zo súčasných 4,7 na 2,1 živo narodených detí na jednu ženu.

Planéta je podľa vedcov schopná uživiť deväť miliárd ľudí, ale len za predpokladu, že jej zdroje budú distribuované rovnomernejšie ako dnes.

Závery správy majú pomôcť podnietiť diskusiu na tému populácie a rastu a vrátiť túto problematiku na rokovacie stoly politikov. "Ak nebudeme okamžite konať, môže sa ľudstvo dostať do veľkých problémov," varuje Sulston.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu