Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najnebezpečnejšie zvieratá na svete: Bolestivá smrť, nemáte šancu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: curiousanimals.net)

PRAHA - Utopia vás, rozšliapnu, prebodnú vás rohami, vstreknú do vás paralyzujúci jed, spôsobia ochrnutie vašich dýchacích svalov. Portál iDnes.cz zostavil hitparádu najnebezpečnejších zvierat sveta. Rozhodnúť o tom, ktorý tvor tam patrí, však nie je úplne jednoznačné.

Záleží totiž na tom, akými kritériami sa riadite. Napríklad v počte ľudských obetí vedú jednoznačne moskyty, ktoré prenášajú maláriu. Ročne tak nepriamo zabijú dva až tri milióny ľudí. Rovnako nebezpečné sú z tohto pohľadu aj muchy tse-tse alebo potkany.

Jedným z najjedovatejších živočíchov sveta je na druhej stranu had taipan menší. Disponuje mimoriadne účinným jedom, ktorý by dokázal zabiť stovku ľudí. Lenže zatiaľ nie je našťastie známa žiadna jeho ľudská obeť.

Kobry

Odhaduje sa, že ročne tieto plazy stoja život 50 000 osôb. Sú to veľmi živé a rýchle hady, ktoré väčšinou útočia až v okamihu, keď sa cítia ohrozené. Obeti vtedy vstreknú do rany jed aj niekoľkokrát. Ten napadne nervový systém a spôsobí rýchlu zástavu dychu. Jeden gram kobrieho jedu dokáže zabiť až 80 ľudí.

Najnebezpečnejšie zvieratá na svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: curiousanimals.net)

Škorpióni

Mimoriadne výkonnými zabijakmi sú aj škorpióny. Medzi nimi je nekorunovaným kráľom škorpión smrtonoš (Leiurus quinquestriatus). Stojí za viac ako troma štvrtinami všetkých úmrtí spôsobených škorpiónmi (tých je celkovo približne 5000 ročne). Vyskytuje sa najmä v púštnych oblastiach Afriky. Jeho bodnutie veľmi bolí, pocítite to v oblasti brušných svalov, začne vás škriabať v hrdle, objaví sa zvýšená produkcia slín a pena okolo úst. Budete sa silno potiť a postupne dostanete kŕče. V okamihu, keď vám ochrnú dýchacie svaly, už smrti neuniknete.

Najnebezpečnejšie zvieratá na svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sodahead.com)

Byvol africký

Africkí domorodci ho prezývajú "čierna smrť". Každoročne totiž zabije približne 500 ľudí. Byvol meria 1,4 až 1,7 metra a váži takmer jednu tonu. Je veľmi nevypočítateľný; v jednej chvíli sa správa placho, v druhej útočne a agresívne. Keď sa cíti ohrozený, rozbehne sa proti obeti rýchlosťou až 50 kilometrov za hodinu a zaútočí na ňu svojimi silnými rohami. Tie dokážu prebodnúť aj lebku. Jeho obete umierajú na rozsiahle vnútorné zranenia. Navyše byvol väčšinou neútočí sám, ale pridáva sa k nemu niekoľko ďalších jedincov z početného stáda.

Najnebezpečnejšie zvieratá na svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: birdz.sk)

Hroch obojživelný

Hrochy sa označujú za najnebezpečnejšie zvieratá Afriky predovšetkým kvôli zúrivosti, s akou útočia. Samci môžu vážiť viac ako tri tony. Hoci toto zviera pôsobí neohrabane, dokáže veľmi rýchlo utekať (v behu hravo predbehne človeka) a vo vode pláva rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu. Hrochy útočia na kohokoľvek, kto naruší ich teritórium, hlavne ak majú mláďatá. Človeka buď utopí, prekľaje svojimi 70-centimetrovými rohmi, alebo ho rozdupe. Každý rok touto strašnou smrťou zahynú približne dve stovky ľudí.

Najnebezpečnejšie zvieratá na svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: canarypicturecompany.com)

Homolica mapová

Vyzerá úplne nenápadne a pokojne by ste si ju vzali domov ako suvenír z dovolenky. Lenže zber týchto mušlí môže byť tým posledným, čo vo svojom živote urobíte. Všetci zástupcovia takzvaných homolic sú jedovaté, ale absolútnym rekordmanom medzi nimi je homolica mapová. Vyskytuje sa v Indii, na Zanzibare či na Filipínach a vzhľadom k tomu, že žije v plytkej vode, nie je stretnutie s ňou až tak zriedkavé. Jedna kvapka jej jedu by údajne vystačila na usmrtenie 20 ľudí. V niektorých častiach sveta ju nazývajú "cigaretový slimák", pretože po tom, čo do vás zabodne jedovatú ihličku, máte čas vyfajčiť si poslednú cigaretu, než sa nadýchnete naposledy. Protijed neexistuje.

Najnebezpečnejšie zvieratá na svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: art.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu