Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na východe Španielska našli lebku najväčšieho európskeho dinosaura

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TERUEL - Španielski paleontológovia objavili na východe krajiny lebku najväčšieho európskeho dinosaura. Turiasaurus riodevensis dosahoval výšky 30 metrov a na celom svete sú známe len tri jeho lebky, píše španielsky denník El Mundo.

Vykopávky v oblasti Teruel prebiehajú od roku 2005 a za tú dobu sa vedcom podarilo dať dohromady 55 percent gigantického jaštera z jurského obdobia. S objavom tejto fosílie bol tiež potvrdený nový dinosaurí rod Turiasauria.

Lebka merala 70 centimetrov na dĺžku, pol metra na výšku a 45 centimetrov na šírku. V pomere k telu bola malá, "aby sa dinosaurovi nezlomil krk", vysvetlil paleontológ Luis Alcalá. V lebke bol tiež len malý priestor určený pre mozog, naopak veľký priestor mali zuby, ktorých bolo zatiaľ nájdených sedem. "Jednoducho veľa jedol a málo myslel," podotkol lakonicky Alcalá.

Odhaduje sa, že gigantický jašter dosahoval váhy 40 ton, pričom jeho veľkosť mu dovoľovala brániť sa úspešne predátorom. Nález takýchto fosílií je veľmi vzácny vzhľadom na krehkosť kostí, ktoré sú niekedy hrubé len niekoľko milimetrov, zdôraznil bádateľ. Každopádne teruelský exemplár je zatiaľ najúplnejší na svete, pripomenul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu