Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Denník na MDŽ pracoval bez žien: Bolo to peklo, nevedeli sme si ani uvariť kávu!

Mužská časť osadenstva Bildu Zobraziť galériu (4)
Mužská časť osadenstva Bildu (Zdroj: bild.de)

BERLÍN - Redakcia najčítanejšieho nemeckého denníka Bild podstúpila vo štvrtok, na Medzinárodný deň žien, riskantný experiment. Šéfredaktor dal všetkým ženám voľno a páni redaktori si museli vystačiť sami v čisto mužskom kolektíve. Ako neskôr povedali, bolo to peklo.

"Žiť bez žien? Nemysliteľné. Pracovať bez žien? To musíme zvládnuť, mysleli sme si. Pravdou je, že to bolo peklo. Spočiatku. Potom sa z toho stal zlý sen," zhrnul dnes denník svoje skúsenosti.

Začalo to pritom sľubne. Na redakčných raňajkách úplne chýbalo ovocie a celozrnný chlieb. Zato bol dostatok salámy, slaniny a jaterníc. Už na dopoludňajšej porade však začala hustnúť atmosféra.

"Spočiatku som nevedel, ako získať kávu. Teraz už viem, že je to otázka stlačenia jedného gombíka, ide to celkom rýchlo," priznal šéf spravodajstva Carsten Gensing.

Ešte horšie to bolo pri vlastnej práci. Pri výbere tém, fotografií i formulácií titulkov vraj chýbala ženská tvorivosť. Redaktori sa preto rozhodli, že sa budú zaoberať výhradne mužskými témami, ako sú napríklad autá. Počas poludňajšej porady však šéfredaktor Kai Diekmann všetkých prítomných šokoval tým, že vydanie má byť poňaté ako "milostné vyznanie našim ženám" a Bild sa má ukázať ako tlačovina, ktorá nežnejšej polovici ľudstva rozumie.

Spočiatku prepukol chaos, ale horúčkovité úsilie novinárov sa v dnešnom vydaní nakoniec prejavilo. Denník napríklad odsudzuje ako "trápny" svoj palcový titulok z prvej strany vydania z 13. mája roku 1970, ktorý hlásal, že "Ženy majú v hlave menej ako muži".

Ako ďalšie ústretové gesto voči ženám sa mužská časť redakcie rozhodla, že počnúc dneškom zruší zverejňovanie "dievčaťa dňa" na prvej strane, čo bola tradícia založená v roku 1984. "Je to možno malý krok pre ženy, ale veľký krok pre Bild a všetkých mužov v Nemecku", oznamuje v dnešnom vydaní. Poslednou z viac ako 5000 dievčat z titulnej strany sa stala poľská modelka Eva. Jej nasledovníčky už budú podnecovať predstavivosť čitateľov vo vnútri denníka.

Bild celý pokus dnes zhrnul a uviedol, že "práca je bez žien oveľa náročnejšia, zmätenejšia a menej kreatívna". "Experiment nám predviedol, ako veľmi ženy potrebujeme. Bez pani (kancelárky Angely) Merkelovej by Európa dávno zbankrotovala a Bild by sa bez žien nedal čítať. Iba raňajky by sa bez žien obišli celkom dobre," konštatovala mužská časť redakcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu