Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chlapec je oranžový ako Tango džús, môže jesť len karfiol

Oranžový Leo Zobraziť galériu (3)
Oranžový Leo (Zdroj: allvoices.com)

ODIHAM - Trojročného Lea Barnetta prezývajú "Tango dieťa", pretože zakaždým, keď zje mrkvu, jeho koža dostane oranžový nádych. Matka mu preto nariadila prísnu diétu.

Chlapec trpí zriedkavou poruchou nazývanou hyperbetakarotenémia, čo znamená, že jeho žalúdok  nedokáže stráviť karotén nachádzajúci sa v niektorom ovocí a listovej zelenine. Ten sa potom začne ukladať v tele a spôsobí, že koža zoranžovie. Drobec z tohto dôvodu nemôže konzumovať potraviny, ktoré organické farbivo obsahujú. Jedinú zeleninu, ktorú môže jesť, je karfiol.

"Podivné sfarbenie kože som si u Lea všimla, keď mal šesť mesiacov. Dostal vtedy zápal pľúc a zlyhávala mu pečeň aj obličky. Mysleli sme si, že práve preto je oranžový," hovorí mama Angie (40). Keď sa však jeho stav neupravil ani po mesiaci, vyhľadala odbornú pomoc.

Lekári po sérii vyšetrení zistili, že v chlapčekovej pečeni sa nevytvára enzým, ktorý premieňa karotén na vitamín A. Jeho imúnny systém je kvôli tomu tak oslabený, že ho môže zabiť aj bežná chrípka. Každý deň musí preto užívať multivitamínové tabletky.

Leo je aj napriek svojmu zdravotnému stavu rovnakí ako jeho rovesníci. "Je veľmi živý a to, že býva niekedy oranžový, ho vôbec netrápi," dodala Angie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu