Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Moderná doba: Medzi sochami svätých sa ukrýva anjel s mobilom

Anjel s mobilom a laptopom má aj reálne číslo Zobraziť galériu (2)
Anjel s mobilom a laptopom má aj reálne číslo (Zdroj: culture-making.com)

'S-HERTOGENBOSCH - Vysoko na katedrále dominujúcej holandskému mestečku 'S-Hertogenbosch vytŕča z radu kamenných sôch miestnych šľachticov, križiakov a svätých usmievavý anjel. Má sklopené viečka, na sebe džínsy, cez rameno tašku na laptop a na uchu mobilný telefón. Má reálne číslo 0626347470, na ktoré denne volá 30 ľudí, informuje denník The International Herald Tribune.

Krátko potom, čo bola socha v apríli odhalená, sa jedni miestni manželia a rodičia dvoch detí postarali o zverejnenie anjelovho čísla. Navštívenci s anjelovou fotografiou a číslom sa objavili v krčmách, reštauráciách i hoteloch. Ujalo sa tak úspešne, že mu manželia otvorili twitter účet @ ut_engelke. Stará sa o neho manžel a komunikuje s ním už vyše 2700 ľudí.

"Telefón zvoní neustále," priznáva žena. Rozhovor poskytla jedine s podmienkou, že meno manželov zostane utajené, pretože to by bol koniec príbehu.

To, čo začalo ako vtip, prerástlo v horúcu linku, ktorú vytáčajú občania každého veku. Niektorí, pretože hľadajú pomoc, iní, pretože sa cítia osamelí. Na sviatky je volajúcich toľko, že manželia začali uvažovať, že všetko nechajú. "Medzi Vianocami a Novým rokom to bolo mimoriadne ťažké a srdcervúce," rozpráva žena. S prosbou o modlitbu za práve mŕtvu babičku vtedy zavolalo malé dievčatko, so žiadosťou o radu, ako stráviť prvé Vianoce bez rodičov, sa ozvala neznáma žena, modlitbu za svoje mŕtve deti žiadala ovdovelá žena.

Socha Malého anjela je dielom holandského umelca Tona Mooya, ktorý v roku 1997 zvíťazil v súťaži vypísanej s úmyslom nahradiť na katedrále 40 sôch zničených časom. Bolo medzi nimi 14 anjelov a ten, ktorému sa hovorí Malý, je jediný, ktorý sa vymyká tradičnému poňatiu.

"Isteže je možné napodobniť gotickú sochu, ale to som nechcel. Chcel som, aby to zodpovedalo tomu, čo je v chráme neustále prítomné, kultivovanosť, city. Anjeli sú od toho, aby ukazovali cestu, aby ľudí ochraňovali a odovzdávali odkazy zhora. A ako to naznačíte? Mobilným telefónom," hovorí o svojej koncepcii 63-ročný Mooy vo svojom ateliéri v Amersfoorte.

Malý anjel nie je prvou raritou katedrály. Stavala sa 200 rokov od roku 1220 a je známa svojou netradičnou, niekedy až obscénnou výzdobou. Napríklad jedna socha pochádzajúca zo stredoveku znázorňuje murára sklánajúceho sa nad prácou s obnaženým zadkom. Vitráž nad vchodom je zas spodobnením apokalypsy útoku z 11. septembra 2001 na newyorske veže.

Katolícka správa gotickej stavby zasvätenej svätému Jánovi evanjelistovi z toho zrovna nadšená nie je. "Mnoho ľudí sa snaží ťažiť z úspechu iných," povedal člen správy katedrály Pieter Kohnen.

Manželia za volanie na číslo Malého anjela nevyberajú poplatky a tvrdia, že z jeho rastúcej slávy nemajú žiadny zisk. V decembri však kostol zriadil vlastné číslo, ale v tomto prípade stojí minúta hovoru ekvivalent 80 centov. Po vytočení mužský hlas ponúkne niekoľko možností - stlačte jednotku, ak sa chcete dozvedieť niečo o histórii kostola, stlačte dvojku, ak chcete získať informácie o tom, čo je to kresťanská viera, a tak ďalej.

Kohnen tvrdí, že na číslo každý týždeň zavolá 100 ľudí. "Vybrali sme herca s dôveryhodným hlasom. Naším cieľom je šíriť slovo Božie, ale tiež získať peniaze," priznáva. Údržba katedrály príde ročne na 94.000 dolárov (71,5 tisíca eur).

Tí, ktorí volajú anjelovi, platia len normálnu tarifu mobilného telefónu. Na druhom konci ich nečaká automat, ale anjelský ženský hlas. "Hovorím dobrý deň, tu je Malý anjel, a potom sa dejú veci," vysvetľuje žena, ktorá spolu s manželom anjelskú linku vymyslela. Nie všetci volajúci potrebujú pomoc. "Najlepšie sú deti do desať rokov. Pýtajú sa: 'Akým hovoríš jazykom? Čo máš na večeru? Nie je ti zima? Nepotrebuješ dáždnik?" popisuje detské otázky žena-anjel. Volajú aj študenti o pomoc pri skúške alebo ľudia skladajúci vodičské testy. "Odpovedám vždy rovnako: 'Pošlem vám trochu anjelského kúzla'," hovorí žena.

Hudobníkovi Albertovi van Oschovi sa Malý anjel veľmi páči. Za daždivého popoludnia k nemu priviedol matku a priateľa, aby ho mohli obdivovať. "Toto je moderná doba," horlil nadšením.

Žena sa snaží šíriť toleranciu. Nemyslí si, že predstieraním, že je anjel, niekoho klame. "Ak je ten človek vážny, som tiež vážna, ak chce žartovať, žartujem aj ja," vysvetľuje.

Manželia vedia, že správa katedrály ich nápadom nadšená nie je. "Radi by nám v tom zabránili, aj keď priamo nám to nepovedali. Nemáme za to žiadne peniaze a nechceme kostolu konkurovať," hovorí k tomu manžel.

Ako dlho budú pokračovať? "Kým ma to neprestane baviť. Niekedy je to ťažké," priznáva manželka. Zatiaľ sa vraj ale skôr baví. Keď zomrel Steve Jobs, telefón zvonil bez prestania. A anjel tým ľuďom hovoril: "Hore čoskoro príde Steve Jobs, možno dostanem nový model."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu