Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová krása? Fotograf zvečnil extrémne plastikové monštrá!

Fotografia z bizarnej kolekcie Zobraziť galériu (7)
Fotografia z bizarnej kolekcie (Zdroj: Phillip Toledano)

NEW YORK - Newyorský fotograf Phillip Toledano si pre svoj súbor fotografií vybral ľudí, ktorí podstúpili plastický zákrok a ich telá prešli výraznou zmenou. Umelec tieto portréty zverejnil s cieľom položiť provokatívnu otázku, čo je ešte spoločnosť schopná vnímať ako estetické a príjemné.

Kolekcia A New Kind Of Beauty (Nový druh krásy) zobrazuje botoxom napumpovaných ľudí, ktorí využili možnosti plastickej chirurgie. "Krása bola vždy platidlom. Teraz, keď máme technologické postupy na to, aby sme razili vlastné mince krásy, čo si vyberieme?" pýta sa Toledano.

Podľa muža, ktorý fotí aj pre New York Times alebo Esquire, je potrebné zamyslieť sa nad tým, či plastické operácie odhaľujú skutočný charakter človeka, alebo naopak jeho identitu deformujú.

"Možno tvoríme nový druh krásy. Kokteil zmiešaný z plastickej chirurgie, umenia a pop-kultúry? A ak je tomu tak, predstavujú výsledky predvoj človekom vyvolanej evolúcie?" uzatvára Toledano súbor fotografií, ktoré vznikali medzi rokmi 2008 až 2010.

Nová krása? Fotograf zvečnil
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Phillip Toledano)

Ľudia, ktorí mu stáli modelom, prekonali rôzne plastické operácie, ako napríklad zväčšenie pier, zmenu tvaru nosa, zväčšenie alebo zmenšenie pŕs alebo úpravu očných viečok. Toledano použil kontrastné nasvietenie, ktoré ešte viac zvýrazňuje následky umelých zásahov do ľudského tela.

Umelec sa sám zdráha označiť svoje modely za krásne a otázku, či sú ľudia upravení týmto spôsobom pekní, necháva otvorenú. Pri skúmaní jeho fotografií si ale nemožno nevšimnúť zaujímavé skutočnosti: klienti plastických chirurgov sa v niektorých rysoch začínajú navzájom nápadne podobať. Nafúknuté pery či zarovnané nosy predstavujú uniformný štýl, ktorý zmýva pôvodnú individualitu.

Nová krása? Fotograf zvečnil
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Phillip Toledano)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu