Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bič na alkoholikov: Objavili liek, ktorý zbaví potešenia z pitia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: narconon.ca)

PRAHA - Nebude to mať zmysel. Nebude vás to baviť, každý ďalší pohár bude len nuda. Vedci totiž objavili bič na pijanov. Nový liek dokáže zablokovať kľúčové časti mozgu, ktoré vyvolávajú radosť z opíjania sa. Ľudia, ktorí majú problém s alkoholom, by tak mali byť schopní lepšie vzdorovať svojej závislosti.

Pilulka zatiaľ ešte len prechádza klinickými skúškami, výsledky šesťmesačného testu, ktorým prešlo 604 ľudí z Rakúska, Fínska, Švédska a Nemecka, však vzbudzujú optimizmus. Priemerná spotreba alkoholu vďaka nej klesla u dobrovoľníkov z 84 gramov, čo predstavuje asi fľašu vína, na 30 gramov, čo je ekvivalent asi jedného pohára. Znížil sa aj počet prepitých dní, z devätnástich na sedem.

Na trhu sú už aj iné prípravky, ktoré sa snažia alkoholikov od pitia odradiť tým, že v kombinácii s alkoholom vyvolávajú zdravotné problémy. Nový produkt, ktorému sa zatiaľ hovorí nalmefene, je však prvým liekom, ktorý sa zameriava na zníženie množstva skonzumovaného alkoholu.

"Abstinencia je najlepšie riešenie, ako skoncovať s pitím. Nie každý to však dokáže a nakoniec pomôže len polovici ľudí, ktorí sa ju snažia dodržať," uviedol David Collier, ktorý výskum viedol. "Skúsenosti z našich testov nám hovoria, že znížiť konzumáciu alkoholu na bezpečnejšie hladiny môže byť pre ľudí závislých na alkohole realistickým a praktickým liečebným cieľom. A môže to viesť k blahodárnym krátkodobým a strednodobým zdravotným účinkom."

Profesor David Nutt, ktorý pôsobí na Imperial College London, s Collierom súhlasí. "Je to potenciálna revolúcia. Niektorí budú určite proti, iní to ale uvítajú ako cestu, ako mať pitie pod kontrolou."

Alkoholizmus môže podľa Svetovej zdravotníckej organizácie až za 2,5 milióna úmrtí ročne, čo je viac obetí, než koľko ich má AIDS či tuberkulóza. Najväčšia úmrtnosť, za ktorou stojí alkohol, je v Rusku a priľahlých krajinách, kde môže nadmerné pitie za každú piatu smrť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu