Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krajina sa prepadáva: V Číne sa objavujú záhadné obrie krátery!

Každý deň sa objaví nová jama
Každý deň sa objaví nová jama (Zdroj: cntv)

I-JANG - Obyvatelia čínskeho mesta I-jang v provincii Chu-nan majú nezvyčajné problémy. Za tri roky sa v kraji objavilo viac ako 550 dier, z ktorých niektoré majú priemer až osem metrov. Za posledný polrok sa situácia dokonca zhoršila natoľko, že sa každý deň urobil jeden nový kráter.

Prepadliny najrôznejších veľkostí sa začali náhle zjavovať v roku 2008. Pre miestnych obyvateľov sú nielen záhadou, ale aj veľkým nebezpečenstvom. Jamy totiž narušujú statiku domov, na čo doplatilo už približne 126 rodín.

Siung Jü-liang sa ešte teraz trasie strachom, keď si spomenie, ako prepad pôdy v januári otriasol jeho 10-ročným domom. "Počul som praskanie, všetci sme vybehli von v domnení, že je to zemetrasenie," uviedol pre agentúru Reuters.

Nečakané prepady tiež výrazným spôsobom ovplyvňujú miestne poľnohospodárstvo. Jamy sa najčastejšie objavujú okolo riek a na poliach, takže v súčasnej dobe zaberajú už viac ako polovicu ornej pôdy. Podľa zodpovedných úradov za nezvyčajný jav môže nízka hladina podzemných vôd. Zástupcovia z postihnutej oblasti obviňujú neďalekú baňu, voda totiž bola podľa nich odčerpaná práve kvôli ťažbe uhlia.

V júni 2010 sa podobná situácia objavila aj v iných čínskych provinciách. Desiatky kráterov, ktorých priemer dosiahol až 80 metrov, vtedy pohltili niektoré školy, ihriská či cesty. Podľa odborníkov boli na vine prudké zmeny počasia, kedy extrémne sucho vystriedali lejaky.

Prečítajte si viac o Číne

Čína sa prepadáva

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu