Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Cenzúra na Facebooku: Vieme, za čo vám zablokujú profil!

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Sociálnu sieť Facebook využíva vyše 700 miliónov ľudí na celom svete. Ak sa vám niektorý príspevok nepáči, môžete ho nahlásiť a cenzori ho preskúmajú. Americký magazín Gawker teraz zverejnil, akými pravidlami sa riadia.

Sex a erotika

"Fotky akýchkoľvek zjavných sexuálnych aktivít, aj keď sú nahé telesné časti skryté rukami, šatami alebo niečím iným, sú zakázané. Týka sa to aj kreslených obrázkov," tak znie prvé pravidlo Facebooku. Naopak ukázať erotické signály - bozky, hladenie, ohmatávanie a podobne - je povolené aj pokiaľ ide o homosexuálny kontakt. O sexe, samozrejme bez pikantných detailov, sa rozprávať môžete.

Podľa Facebooku existuje rozdiel medzi ženskou a mužskou bradavkou. Dámska bradavka patrí k tým pohlavným znakom, ktoré nesmú byť vidieť odhalené. Týka sa to aj dojčiacich fotiek. Tie pánske môžete ukazovať beztrestne.

Beztrestne smiete na Facebooku vystaviť aj fotografie erotických hračiek, teda za predpokladu, že nebudú v kontexte so sexuálnou aktivitou.

 

Drogy

Vo vašich príspevkoch by sa nemali objaviť ani zmienky o drogách, ak o nich nebudete hovoriť v súvislosti s vedeckou štúdiou. O tom, že ste si zapálili jointa sa však so svojimi priateľmi smiete pobaviť úplne beztrestne. Cenzori zasiahnu až v okamihu, keď budete o marihuane hovoriť v súvislosti s jej pestovaním, predajom a kúpou.

 

Zranenia, zlomeniny

Pravidlá Facebooku zakazujú tiež zobrazenie násilia a zranenia. Tu je miera tiež jasne daná. Hlboké rany, rozbité hlavy či zlomeniny smú byť zverejnené, kým nie sú vidieť vnútornosti. Fotografovať by ste tiež nemali najobvyklejšie telesné tekutiny, poškodenie vnútorných orgánov, svalov alebo kostí. Násilné reči ako "Milujem praskanie lebky," by ste si tiež mali odpustiť.

 

Vtipné fotografie opitých

Vyvarovať by ste sa mali aj fotografií opitých a v spánku pomaľovaných ľudí. Nedovolené sú tiež rôzne porovnávacie fotografie ľudí. Je zaujímavé, že podobná stránka bola prvým veľkým projektom zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga. Po početných sťažnostiach univerzitných predstaviteľov musel stránku uzamknúť. O pár chvíľ neskôr odštartoval Facebook.

Ďalšie pravidlá Facebooku

Okrem týchto smerníc, ktoré môžu ušiam Európanov pripadať divné a možno úsmevné, sú ostatné pravidlá väčšinou zmysluplné a potrebné.

Pravidlá Facebooku napríklad zakazujú ukazovať nahé deti - aj v kreslenej podobe. Zakázané je tiež zobrazenie sexuálneho a iného násilia namiereného proti ľuďom a zvieratám. Do toho sa počítajú napríklad fotografie týrania, sebapoškodzovania alebo fotografie bulimiček alebo anorektičiek.

Zakázané sú tiež symboly rasovej diskriminácie a nenávistné symboly - ako napríklad svastika. Tiež ak vo svojom príspevku budete schvaľovať holokaust, rasovú segregáciu môže vám byť váš účet zablokovaný. Do toho sa samozrejme rátajú šikanujúce príspevky a vyhrážky konkrétnym osobám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu