Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozivá predpoveď: Do roku 2030 majú zaniknúť dve miliardy pracovných miest!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ISTANBUL - Práce pre ľudí je stále menej a do roku 2030 by mohli zaniknúť až dve miliardy súčasných pracovných miest. Tvrdí to futurológ Thomas Frey, ktorý s prednáškou na túto tému vystúpil na istanbulskej konferencii.

Dve miliardy pracovných miest znamenajú takmer polovicu všetkých pracovných miest, ktoré dnes existujú. Podľa Freya ich zlikviduje technický pokrok. Vie, o čom hovorí, pretože celý život pozorne sleduje všetky technologické trendy. Podľa neho síce nebudeme mať kde pracovať, ale svet sa vďaka novým technológiám stane lepším miestom pre život. Budeme teda nezamestnaní, ale šťastní. Čo všetko sa zmení?

 

Energia

Zdrojov energie bude podľa serveru national-geographic stále menej. Futurológ sa domnieva, že nastane koniec obrovským národným alebo nadnárodným energetickým sieťam. Budúcnosť vraj patrí mikrosieťam, ktoré budú prevádzkované niekoľkými mestskými blokmi, hŕstkou menších spoločností alebo dokonca len jednou ulicou.

Príčinu týchto zmien vidí expert v stále väčšom počte domácností, ktoré si vyrábajú elektrinu individuálne pomocou solárnych, veterných alebo iných zdrojov. Vďaka tomu by elektrinu v blízkej budúcnosti mohol dodávať prakticky každý.

Pracovné miesta, ktoré zaniknú

  • V uhoľných elektrárňach
  •  V spoločnostiach, ktoré sa starajú o klasické prenosové sústavy 

 

Pracovné miesta, ktoré vzniknú

  •  V továrňach, ktoré budú vyrábať malé energetické zdroje

 

Automobilový priemysel

S týmto odvetvím to údajne nevyzerá vôbec ružovo. Riadenie auta je stratou času, energie a peňazí, hovorí Frey. Z 90 percent nášho času ich nepoužívame, diaľnice prepravia vzhľadom na svoju cenu málo ľudí a jazda autom je navyše pomerne drahá záležitosť, najmä v súčasnosti. Tento druh dopravy je navyše nebezpečný - každoročne sa kvôli nej zraní 50 miliónov ľudí. Automobilový priemysel sa musí úplne zmeniť, ak chce mať v budúcnosti šancu na prežitie. Existuje viac možností, ako ho zachrániť. Jednou z nich by mohlo byť potrebné zdieľanie vozidiel, samozrejme v masovom meradle. Mohlo by tak ubudnúť až 70 percent áut na cestách. Stačilo by len, keby sa ľudia naučili svoje tátoše poriadne využívať.

Pracovné miesta, ktoré zaniknú

  •  Vo výrobe automobilov
  •  V gumárenskom priemysle
  •  V taxislužbách a v MHD

Pracovné miesta, ktoré vzniknú

  •  V monitoringu prevádzky
  •  Medzi dizajnérmi programov pre navigáciu áut bez vodiča

 

Vzdelávanie

Ani učitelia si svojím miestom nemôžu byť istí. Táto profesia sa za uplynulých 200 rokov prakticky nezmenila, zato svet áno. Frey kritizuje fakt, že priemerný učiteľ prednáša každý rok identické učivo, a to bez ohľadu na to, že je to vlastne mrhanie časom. Deti pedagógov rovnako nepočúvajú, tak prečo tento čas učiteľa nevyužijú inak? Väčšina poznatkov sa k dnešnej mladej generácii aj tak dostáva audiovizuálnymi cestami, či už cez televízne obrazovky, počítačové hry alebo monitory tabletov. Stačilo by, keby učitelia len zaobstarali veľmi kvalitné, v ideálnom prípade interaktívne, nahrávky a tým by ich úloha končila. Vzdelanie by sa tak presunulo na sieť a tam prežijú len dva druhy pedagógov: tí najlepší a tí najlacnejší.

Pracovné miesta, ktoré zaniknú

  •  V klasickom školstve
  •  Na pedagogických školách

Pracovné miesta, ktoré vzniknú

  •  V spoločnostiach, ktoré vyrábajú videonahrávky na kľúč
  •  V školiacich a poradenských spoločnostiach

 

Výroba

Túto oblasť úplne zmenia 3D tlačiarne. Sú to prístroje podobné normálnym tlačiarenským zariadeniam až na to, že z nich namiesto kusu papiera vyjde ľubovoľný výrobok. Stačí do nich nasypať špeciálnu zmes, zadať schému a za pár minút máte na stole predmet, po ktorom dnes hodiny pátrate v obchodoch alebo na internete. 3D tlačiarne sú síce ešte v plienkach, ale v budúcnosti by v nich mohlo vznikať prakticky všetko - od nábytku, cez potraviny a oblečenie, až po predmety, ktorých zmysel si dnes ani nedokážeme predstaviť.

Pracovné miesta, ktoré zaniknú

  •  V továrňach na oblečenie a nábytok
  •  V továrňach na konštrukčné materiály
  •  V odboroch s veľkým podielom manuálnej práce

Pracovné miesta, ktoré vzniknú

  •  Vo firmách vyrábajúcich tlačiarne a náplň do nich
  •  V novom odbore zvanom návrhárstvo schém pre tlačiarne
     
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu