Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako prežiť neveru: Triky, ktoré naozaj pomáhajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: coldcrackers.blogspot.com)

PRAHA - Tá bolesť sa nedá popísať. Je krutá, neúprosne nás ničí a útočí na tie najhlbšie a najúprimnejšie city. Napriek všetkému sa však utrpenie z nevery dá prekonať.

Je to nebezpečná a zákerná súperka. Nešetrí nič a nikoho. Prichádza často nečakane, ako blesk z jasného neba. Alebo nás naopak dlhú dobu trápia signály a náznaky, morí našu predstavivosť a ničí aj posledné zvyšky sebavedomia. Našťastie aj na neveru existujú rady a postupy, ktoré pomôžu prežiť a aspoň trochu skrátia a zmiernia utrpenie.

Váš milovaný je už pár týždňov ako vymenený, vôbec mu nechýba sex, s mobilom chodí aj na záchod, nevníma, keď mu niečo hovoríte, odchádza z domu stále častejšie, je roztržitý a uzavretý sám do seba. V tom lepšom prípade je len prepracovaný, v tom horšom za to môže iná žena. Ak mu na nič neprídete a on sa zaryto drží známeho hesla "zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať", nejako sa to dá prekonať. Horšie to je vtedy, keď sa vám so všetkým prizná.

Pýtate sa samy seba: Prečo práve ja? Ako mi to mohol urobiť? Čo teraz bude? Plačete na každom kroku, nie ste schopná vstať z postele, v jednej minúte sa potíte a vzápätí vami lomcuje zimnica. Tieto pocity sú úplne v poriadku. Je to dôsledok psychického šoku, ktorý je spojený s informáciou o existencii nevery. Ide o príliš veľkú záťaž a organizmus na ňu reaguje radom telesných a citových prejavov.

Fázu nekonečnej bolesti či beznádeje treba prekonať. Aby ste prešla temnotou čo najrýchlejšie, dodržujte tieto dôležité pravidlá:

1. Len žiadnu paniku

To sa ľahko povie, ťažko urobí. Ak mu v záchvate zlosti zbalíte kufre a pošlete ho k vode, je to, ako by ste už podpisovali rozvodové papiere. Snažte sa zhlboka dýchať a určite nerobte unáhlené závery.

2. Nepátrajte!

Nechcite vedieť podrobnosti. Psychológovia odporúčajú takúto reakciu: "Je mi to ľúto, keď budeš chcieť odísť, brániť ti nemôžem. Ale bola by som rada, keby to tak nedopadlo. Keď budeš vedieť, čo vlastne chceš, tak mi to povedz. Dovtedy buď radšej ticho."

3. Netrestajte ho

Ak si myslíte, že ho vytrestáte, keď mu prestanete žehliť košele alebo variť, ste na omyle. Taktika oko za oko je neúčinná. Len roztočí kolotoč naschválov. Začarovaný kruh vás môže doviesť k definitívnemu rozchodu.

4. Neseďte doma

V takom stave sa vám určite nikam nechce. Ale ísť do spoločnosti, oprášiť svoje koníčky je to v skutočnosti to najlepšie, čo môžete urobiť. Je prirodzené, že sa nebudete skvele baviť, ale aj tak je to lepšie, než sedieť doma.

5. Kašlite na predsudky

Snáď najčastejšou zásadou, ktorá komplikuje zvládnutie nevery, je predsudok, že s neverníkmi sa skrátka nespí. Prečo nie? Ak máte chuť, intímne spolužitie sa nezakazuje. Ak sa vám z toho dvíha žalúdok a partnera neznesiete ani na vzdialenosť 10 metrov, do ničoho sa nenúťte.

6. Odmeňte sa

Kúpte si knihu, choďte do kina, zmeňte účes, oblečenie, vyrazte do kúpeľov. Nespasí vás to, ale urobí vám to radosť.

7. dohodnite sa

Ak chcete na vzťahu ďalej pracovať a zachrániť ho, dohodnite si pravidlá. Povedzte si, čo od neho očakávate a čo naopak nechcete, a aké sú vaše predstavy o spolužití.

8. Spíšte si pre a proti

Nepredstavujte si, čo, kde a ako váš neverný partner robil. Namiesto toho popremýšľajte, či váš vzťah stojí vôbec za záchranu. Napíšte si, čo vám vadí, kedy vám s partnerom bolo dobre a prečo s ním chcete zostať. Ak si na takýto rozbor netrúfate sama, zapojte do toho psychológa alebo terapeuta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu