Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred Armagedonom nás má zachrániť atómová bomba!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LOS ALAMOS - V prípade, že sa by nebezpečný asteroid dostal do kolízie so Zemou, našli vedci ďalšie riešenie, ako zabrániť katastrofe. Narozdiel od filmu Armageddon, kedy Bruce Willis a posádka, leteli v ústrety rútiacemu sa telesu, tentokrát žiadna priama ľudská obeť nebude potrebná. O všetko sa totiž postará atómová bomba!

Píše sa o tom v štúdii amerických Národných laboratórií v Los Alamos v Novom Mexiku, ktoré počítačovými simuláciami skúmali účinnosť nukleárneho výbuchu proti hrozbe asteroidu. Vedci na približne 500-metrový asteroid použili jadrovú nálož o sile jednej megatony TNT, čo je asi päťdesiatkrát viac, ako mala bomba zvrhnutá na Nagasaki.

"Tento jednomegatonový výbuch úplne rozruší horninu asteroidu. Ak by to bol asteroid krížiaci dráhu Zeme, rozhodne by znížil nebezpečenstvo, ktoré by pôvodne predstavoval," uviedol odborník z Los Alamos Bob Weaver.

V trojrozmernom modelovom pokuse, ktorý technicky obstarával superpočítač Cielo s 32-tisíc procesormi, sa výbuch odohral na povrchu asteroidu. Z výsledkov vyplýva, že jadrová nálož nemusí byť umiestnená do hĺbky nebezpečného vesmírneho objektu, ako predpokladal sci-fi film Armageddon. Weaver však povedal, že k jadrovým bombám by sa zrejme siahlo ako k poslednej možnosti.

Iní vedci navyše varujú, že jadrové riešenie by mohlo mať pre Zem negatívne vplyvy, akými by bolo napríklad krupobitie vesmírnych kameňov miesto zrážky len s jedným veľkým kusom.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu