Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nebezpečný vírus útočí: Otvoríte email a zničí vám počítač!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: doccomstore.com)

PRAHA - Našim počítačom hrozí nový druh kybernetického útoku. Vírus infikuje pc cez email bez toho, aby užívateľ musel kliknúť na prílohu. O to viac je preto nebezpečnejší.

Počítače ohrozuje "vylepšená" verzia vírusu. Ide o mail, ktorý ho infikuje už v momente, keď ho otvoríte. Aby ste si teda nedobrovoľne nestiahli zákerný nepriateľský softvér, nestačí už len dávať pozor a neotvárať podozrivé odkazy alebo prílohy.

Malware sa do vášho pc začne automaticky sťahovať, akonáhle si otvoríte telo emailovej správy. Dočítate sa v ňom iba "prosím počkajte, sťahuje sa" (please wait, loading).

Takto to vyzerá, keď vírus napadne počítač

Nebezpečný vírus útočí: Otvoríte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: f-secure.com)

"Tento typ útoku je nebezpečný, pretože postihuje aj opatrných užívateľov, ktorí by nikdy neotvorili neznámu prílohu či podozrivý link, ako predtým vyžadovali emailové vírusy predchádzajúcej generácie," uvádza bezpečnostný expert z tímu Eleven Research Team, ktorý na novinku upozornil. Nová generácia vírusu, ktorý zneužíva html elektronickú správu, už totiž aktívnu spoluprácu užívateľa k životu nepotrebuje, pretože tú za neho urobí JavaScript.

Dá sa vôbec proti škodlivému vírusu brániť? Áno, ale treba sa uistiť, že je váš emailový účet účinne chránený proti spamu a malwaru, a že máte aktivované všetky filtre proti nevyžiadanej pošte. Deaktivujte zobrazovanie html elektronických správ a vyberte možnosť zobrazenia emailov v čisto textovom formáte. Neotvárajte maily poslané z podozrivých adries.

Ochrana počítača antivírovým programom by mala byť samozrejmosťou. Súčasné kvalitné programy v sebe kombinujú antivírus, antispam a firewall. Ak máte takýto program, nezanedbávate jeho aktualizáciu a budete sa riadiť danými inštrukciami, nemal by vás vírus ohroziť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu