Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zázračne prežila leteckú katastrofu: Záhadu z Československa riešia už 40 rokov!

Príbehom letušky sa zoberali mnohé médiá
Príbehom letušky sa zoberali mnohé médiá (Zdroj: internet)

LONDÝN - "Zázrak" pri Srbskej Kamenici, prežitie letušky juhoslovanských aerolínií pri páde lietadla na území bývalého Československa, je stále zahalený tajomstvom. Okolnosťami pádu z údajne viac než desaťkilometrovej výšky, čo Vesne Vulovičovej vynieslo zápis do Guinessovej knihy rekordov, sa 40 rokov po udalosti zaoberá aj britský denník The Independent. Samotná Vulovičová v rozhovore znovu priznala, že sa pamätá až na precitnutie v nemocnici.

Srbka (62) teraz žije sama v opustenom belehradskom byte so svojimi mačkami. "Kedykoľvek na nešťastie pomyslím, prevláda u mňa znepokojujúci pocit viny, že som prežila, a rozplačem sa. Potom mi napadne, že som možno vôbec nemala prežiť," povedala Vulovičová.

Letuška však nikdy nedokázala presne popísať, čo sa v osudný deň stalo. "Na nešťastie sa vôbec nepamätám, len na svoje prebudenie v českej nemocnici nasledujúci deň a na to, ako som doktora požiadala o cigaretu," spomína dnes.

Let JU 367 z Kodane do Záhrebu skončil v lese pri Srbskej Kamenici. Zahynulo 23 pasažierov a štyria členovia posádky. Vtedy 22-ročná Vulovičová, ktorá utrpela početné zlomeniny, katastrofu ako jediná prežila.

Československá štátna bezpečnosť aj juhoslovanskí vyšetrovatelia dospeli k záveru, že lietadlo roztrhla časovaná bomba. Tú vraj na palubu umiestnili separatisti z chorvátskeho fašistického hnutia ustašovcov. Otázky však zostávajú, pretože žiadna z chorvátskych protijuhoslovanských organizácií sa k zodpovednosti nikdy neprihlásila.

Pred tromi rokmi rozvírili dvaja investigatívni novinári, Peter Hornung a Pavel Theiner, špekulácie, že lietadlo McDonnell Douglas DC-9-32, zamenené za nepriateľské lietadlo, zostrelil vo výške iba 800 metrov MIG československého letectva. Odvolávali sa pritom na dokumenty z českého Úradu pre civilné letectvo.

Kým úrad tvrdenia novinárov odmietol, hovorca Guinnessovej knihy rekordov pripustil, že mediálny svet v roku 1972 zrejme naletel na podvod. Nech je pravda akákoľvek, nie je pochýb, že Vulovičová prežila. Nedávne tvrdenia ale vrhajú tieň na jej obraz národnej hrdinky. O správe z roku 2009 vraj vie, ale sama nedokáže povedať, či je, alebo nie je pravdivá.

"Posledná vec, ktorú si pamätám pred nešťastím, je nastupovanie cestujúcich do lietadla v Kodani a inak nič až do môjho prebudenia z kómy v nemocnici," tvrdí. Teraz Vulovičová zdieľa osud mnohých Srbov a živorí. "Neviem, čo mám povedať, keď ľudia hovoria, že som mala šťastie. Život je dnes tak tvrdý," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu