Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Našli neznámeho hada: Nebezpečný plaz vyzerá ako čert!

Had je údajne jedovatý
Had je údajne jedovatý (Zdroj: Michele Menegon)

NAIROBI - Do zbierky známych hadov pribudol nový, nebezpečne vyzerajúci: má nápadné žltočierne sfarbenie, tmavozelené oči a nad nimi dva špicaté šupinaté rohy. Pomenovali ho po sedemročnom dievčatku, ktoré ho objavilo v juhozápadnej Tanzánii pred približne dvoma rokmi, Matildina rohatá vretenica.

Za uplynulých 30 rokov boli v Afrike objavené iba tri nové hady, preto je nález nového druhu taký vzácny. Nezverejnili, kde presne sa had vyskytuje, aby sa naň nevrhli lovci trofejí.

Tim Davenport, riaditeľ spoločnosti The Wildlife Conservation Society v Tanzánii, bol v trojčlennom tíme, ktorý hada objavil. Agentúre Associated Press v telefonáte povedal, že hada začali nazývať Matildina vretenica a takpovediac mu toto pomenovanie zostalo.

"Moju dcéru, ktorá mala vtedy iba päť rokov, fascinoval. S  obľubou trávila čas jeho sledovaním a pomáhala nám starať sa oň," uviedol.

Brit, ktorý žije v Tanzánii už 12 rokov, si nie je istý, koľko týchto hadov žije vo voľnej prírode, pretože sa ťažko rátajú. V zajatí žije 12 kusov a rozmnožujú sa.

Matildina vretenica dorastá do dĺžky 65 a viac centimetrov. "Konkrétne tento jedinec vyzerá bojovne a pravdepodobne je jedovatý... Avšak v skutočnosti je to veľmi pokojné zviera a vôbec nie je agresívne. Mal som ho nespočetne veľakrát v ruke," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu