Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mayovia nepredpovedali koniec sveta na rok 2012, tvrdia odborníci

Predpovedí už bolo mnoho
Predpovedí už bolo mnoho

PALENQUE - Ak sa obávate konca sveta, ktorý má podľa mayského kalendára prísť na budúci rok, upokojte sa: koniec sveta je ešte veľmi ďaleko. Tvrdia to odborníci na mayskú civilizáciu, ktorí chcú vyvrátiť presvedčenie mnohých ľudí, že starovekí Mayovia predpovedali celosvetovú apokalypsu na budúci rok.

Mayský kalendár stanovuje koniec 5126 rokov trvajúceho cyklu približne na 12. decembra 2012, čo by mohlo spôsobiť návrat mayského boha menom Bolon Yokte, spojeného s vojnou a tvorením sveta. Autor José Arguelles v knihe z roku 1987 označil tento dátum za "koniec sveta, ako ho poznáme my". Pod vplyvom jeho diela sa zrodila celá armáda teoretikov mayskej civilizácie, ktorých špekulácie o skaze a konci sveta zaplavili internet. Odborníci na stretnutí v starovekom mayskom meste Palenque na juhu Mexika však vyhlásili, že dátum iba označuje koniec jednej éry sveta a začiatok ďalšej.

"Musíme si v tom urobiť jasno. Na rok 2012 nie je žiadne proroctvo," povedal Erik Velasquez, odborník z Mexickej národnej autonómnej univerzity (UNAM). "Je to marketingový podvod," dodal. Národný inštitút antropologickej histórie v Mexiku sa snaží vyvrátiť tvrdenia ľudí, predpovedajúcich koniec sveta. "Myslenie západných mesiášov kriví pohľad sveta na staroveké civilizácie, ako je napríklad mayská," uviedol inštitút vo vyhlásení.

V mayskom kalendári sa začína počítanie v roku 3114 pred n.l. a je rozdelený približne na 394 rokov dlhé éry nazývané baktuny. Mayovia pokladali číslo 13 za posvätné a 13. baktun sa končí práve na budúci rok. Sven Gronemeyer, bádateľ mayského písma z Univerzity La Trobe v Austrálii, sa už dlho snaží rozlúštiť kalendár. Vyhlásil, že takzvaný konečný deň vyjadruje prechod od jednej éry do ďalšej, v ktorej sa vracia Bolon Yokte.

"Keďže Bolon Yokte bol už prítomný v deň stvorenia... Mayom sa zdalo len prirodzené, že Bolon Yokte tu bude prítomný znova," povedal bádateľ. Z približne 15.000 zaznamenaných textov v mayskom hieroglyfickom písme, ktoré sa našli v rôznych častiach vtedajšej mayskej ríše, sa iba dva zmieňujú o roku 2012. Informoval o tom inštitút v Mexiku. "Mayovia nerozmýšľali nad ľudstvom, globálnym otepľovaním a nepredpovedali ani, že póly sa spoja," uviedol profesor z Univerzity Complutense v Madride Alfonso Ladena a dodal: "My na nich prenášame naše vlastné obavy."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu