Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Žiadne ruky, žiadne nohy: Dievčatko sa narodilo ako torzo!

Yovane dali lekári nádej, že bude chodiť
Yovane dali lekári nádej, že bude chodiť (Zdroj: YouTube)

LIMA - Osemročné dievčatko z peruánskej Amazónie, ktoré sa narodilo bez horných a dolných končatín, sa pripravuje v hlavnom meste Peru na zmenu, ktorá mu zrejme zmení celý život. Dostane nové protetické končatiny, teda umelé ruky i nohy.

Yovanu Yumbovú prijali do nemocnice v Lime až potom, čo jej rodičia porozprávali o ich vážnej situácii na okraji dažďového pralesa, kde žijú. Lekári z hlavného mesta sa preto spojili so svojimi kolegami v Mexiko City a ponúkli rodine pomoc v prekonaní vrodenej vady mladého dievčaťa. Všetko na náklady nemocnice.

"U Yumbovej bol diagnostikovaný syndróm Amélia, to znamená, že sa človek narodí bez všetkých končatín," hovorí jej lekár Luis Rubio. "Podľa literatúry vieme, že jedno z 20 000 narodených detí má toto postihnutie, zvyčajne však ihneď po pôrode zomrie."

Lekár tiež vysvetlil, že vytvorenie protéz bude oveľa zložitejšie ako pre človeka s amputovanými končatinami. "Museli sme robiť komplexnú štúdiu ramien, nenašli sme totiž kĺb ani žiadnu ramennú alebo ramennú kosť, to isté v bokoch, žiadne stehenné kosti. Bolo nutné vymyslieť nové spôsoby, ako bionické končatiny pripojiť. Takýto postup sa v Peru ešte neskúšal. "

Tím lekárov bude musieť vyvinúť špeciálny korzet v tvare valca, ktorý umožní pripevnenie končatín. Práce budú priebežné, potrvajú zhruba 10 rokov, kým bude mať Yumbová všetko za sebou. Niektoré zákroky sú totiž možné až v jej dospelosti.

Matka dievčatka Yesenia Ruizová a celá jej rodina je lekárom veľmi vďačná za príležitosť, ktorá by mohla ich dcéru vrátiť do života.

Dievčatko bez končatín

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu