Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolúcia odevného priemyslu: Šaty z mlieka!

Modelka Britta predstavuje šaty z mlieka Zobraziť galériu (3)
Modelka Britta predstavuje šaty z mlieka

HANNOVER - Obliecť sa do mlieka? Vynález 28-ročnej nemeckej dizajnérky Anke Domaskeovej to umožní. Domaskeová získala ocenenie za nový druh látky, ktorá je vyrobená výlučne z mlieka.

Textília zvaná Qmilch je šetrná k životnému prostrediu a ľuďom s kožnými alergiami. Pôsobí ako hodváb, možno ju však prať a žehliť ako bavlnu.

Biochemička a módna návrhárka látku zatiaľ využívala len pre šaty pre vlastný salón MCC. Od budúceho roka však chce Domaskeová začať výrobu vo veľkom - a niekoľko firiem už vyjadrilo záujem.

Modelka Britta predstavuje šaty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Qmilch - zloženina z nemeckých slov kvalita a mlieko - dostala cenu nemeckého Združenia pre textilný výskum, ktoré ju uznalo ako nové a trvácne tkanivo, ktoré môže priniesť revolúciu do odevného priemyslu. Ten sa v súčasnosti opiera hlavne o vedľajšie produkty z ropy alebo prírodné zdroje, pričom na výrobu bavlny je potrebné obrovské množstvo vody.

Krajčírka Tatjana Bertholdová a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

"Vieme, že všetko, čo je založené na rope, má obmedzenia. Materiály ako bavlna si vyžadujú veľa plochy a vody, takže musíme uvažovať o tom, ako budeme vyrábať látky a textil v budúcnosti," povedal šéf textilného združenia Klaus Jansen. "Ona nám ukázala, že to môže fungovať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu