Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Štefánika nezastrelili, Česi vraj o tom majú dôkaz!

Milan Rastislav Štefánik
Milan Rastislav Štefánik

PRAHA - Slováci i Česi aj takmer 100 rokov po smrti jedného zo zakladateľov československého štátu stále pátrajú po príčinách jeho smrti. Naši západní susedia sa najnovšie pokúsili vyvrátiť najznámejší mýtus o tom, že lietadlo, na ktorého palube bol Milan Rastislav Štefánik, zastrelili.

Tvrdí to expert Petr Hlaváček (61) z Fakulty technologickej v Zlíne. Dokázal, že generál nebol zasiahnutý streľbou.

Štefánik, francúzsky generál, pilot a jeden zo zakladateľov Československa, sa zrútil pri návrate z Talianska do vlasti v dvojplošníku Caproni CA-33. Po náraze začalo lietadlo horieť. Vnútri boli ešte ďalší traja členovia posádky, Taliani.

Odborníci zo Zlínska teraz po rokoch reštaurovali zvyšky kožených ohorených odevov a experti z univerzity sa snažia poodhaliť tajomstvo Štefánikovej smrti. Jeho bunda s ochrannou vestou sa zachovala takmer celá. Z ostatných odevov len časti.

"Na oblečení bolo niekoľko okrúhlych otvorov, ktoré mali byť od projektilov. To sme experimentálne vylúčili. Na kožušinových vzorkách bolo laboratórnym spôsobom modelované horenie. Otvory vznikli jednoznačne po kontakte s rozohriatymi kovovými predmetmi, zrejme gombíkmi. Najväčší tepelný zásah dostala ľavá časť bundy," uviedol Petr Hlaváček.

Objasnil tiež, prečo boli obhorené vnútorné okraje rukávov a nohavíc a ďalšie skutočnosti. Všetko bude v závere týždňa prezentovať na medzinárodnom sympóziu v Bratislave. Podľa jeho slov bolo oblečenie z tela obete orezané pravdepodobne pri pitve ostrým predmetom, asi skalpelom, z miest, kde nebolo prihorené.

Štefánik zahynul pri páde lietadla 4. mája. 1919. Jednou z verzií jeho smrti bola aj samovražda, tú ale odborníci vyvrátili. Ďalšími boli nedostatok paliva, nepriazeň počasia, atentát a teraz aj streľba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu