Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šikulka (10) nikdy nestratí reč, ovláda totiž desať jazykov!

Sonia Yangová
Sonia Yangová (Zdroj: manchester evening news syndication)

LONDÝN/BRATISLAVA - Hoci má Sonia Yangová iba desať rokov, už stihla zvládnuť to, čo sa väčšina dospelých nenaučí za celý život. Žiačka súkromnej školy Greenbank v anglickom Stockporte omráčila počas lingvistickej súťaže porotu podrobnými znalosťami z desiatich jazykov.

Dievčatko sa narodilo na Taiwane, ale ako 6-ročné sa s rodičmi presťahovalo do Anglicka a začalo tam navštevovať základnú školu. Už vtedy plynule ovládalo štyri jazyky, okrem jeho materinského hovorilo aj po čínsky, japonsky a anglicky.

Odvtedy sa jeho znalosti ešte rozšírili, dohovorí sa aj po nemecky, francúzsky, portugalsky a španielsky. Okrem svetových jazykov nedávno pribudla aj kazaština a ugandský jazyk Lugandan, ktorý sa muselo kvôli súťaži naučiť za niekoľko týždňov.

"Naučiť sa Lugandan bolo pre mňa jednoduchšie ako pre Angličana, pretože niektoré slová sú veľmi podobné ako na Taiwane, a každý nový jazyk sa mi učí ľahšie ako ten predchádzajúci," uviedla Sonia, ktorá bude svoju školu reprezentovať na národnom finále v Londýne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu