Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Deti a snowboarding

Snowboarding Zobraziť galériu (7)
Snowboarding

Najbližšie riadky sú venované rodičom neposedných detí, ktoré majú vzťah k zimným športom a snowboardingu. Snowboarding patrí medzi outdoor športy, ktoré mladí ľudia akceptujú a je pre ne veľkým lákadlom. Pohybová aktivita v prírode je spojená s viacerými priaznivými účinkami na zdravie detí, obzvlášť ak sú z veľkomesta.

Zlepšenie schopnosti sústrediť sa v škole, podpora metabolizmu a s tým spojené zvýšenie chuti do jedla, podpora srdcovo-cievneho a dýchacieho aparátu, významné posilnenie obranyschopnosti organizmu je len niekoľko vybraných výhod. Jazda na snowboarde rozvíja všetky koordinačné a kondičné schopnosti. Hoci je snowboarding individuálny šport, v kluboch sú silné komunity, ktoré pomáhajú deťom nájsť si kamarátov a udržiavať vzťahy v partii svojich rovesníkov s podobnými záujmami. Deti sa prirodzene učia prekonávať prekážky a bojovať na ceste k cieľu, ktorý je pre nich atraktívny.

Klasický postup rodičov pri učení svojich detí je založený na presvedčení, že dieťa sa má učiť snowboardovať až neskôr, keď už vie lyžovať. Táto dogma síce má svoju logiku, ale často krát inú, než akou sa obhajujeme. Snowboardovanie nie je podmienené zvládnutím lyžiarskej techniky!!! Z vlastnej skúsenosti však viem, že učenie snowboardingu treba nechať na vek od cca 4 rokov, čo ani zďaleka neplatí pre lyžovanie, ktorému sa dieťa môže venovať už od cca 18 mesiacov. Pokiaľ je technika lyžovania pre dieťa veľmi prirodzená, pretože je založená na bipedálnom reflexe /striedavé zaťažovanie nôh pri chôdzi/ a stabilita v tzv. pluhu je relatívne vysoká, technika snowboardovania je menej prirodzená, keďže vychádza z bočného postoja, z náklonu na hranu cez prsty a päty nôh a navyše si vyžaduje vyššiu úroveň rovnováhy v porovnaní s lyžovaním.

Každopádne netreba snowboardový výcvik odkladať príliš dlho. Bočný postoj je vhodné cvičiť už od malička a vo všeobecnosti je vek 5-7 rokov veľmi vhodný na rozvoj základných zručností potrebných na jazdu na snowboarde. V tomto veku sa u detí rozvíjajú najmä koordinačné schopnosti ako sú rovnováha, priestorová orientácia, kinesteticko-diferenciačná schopnosť /schopnosť odhadovať vzdialenosť, čas a silu/. Pri učení sa v neskoršom veku si dieťa dlhšie zvyká najmä na bočný postoj a jazdu v ňom a má častejšie tendenciu zaujať počas jazdy priamy postoj, čo  je jedna zo základných chýb.

Pri učení detí treba takmer výlučne využívať metódu ukážky, napodobovania  a hry. Slovný popis a komplikované vysvetľovanie sú kontraproduktívne.

Používame buď najmenšie plastové dosky, alebo ešte lepšie plnohodnotné sendvičové snowboardy s hranami , ktoré sa vyrábajú od cca 90 cm dĺžky s riadnym snowboardovým mäkkým viazaním. Detské snowboardové topánky kúpite od veľkosti 15. Dĺžka snowboardu u malých detí môže byť vyše očí. Pri staršom dieťati /od cca 8 rokov/ sa relatívna dĺžka skracuje a snowboard siaha maximálne po ústa.

Už na začiatku je vhodné nastaviť deťom viazanie tak, aby mohli rovnocenne jazdiť na obe strany /tzv. twintip, alebo duck stance/. Okrem toho, že je to zdravé vzhľadom k symetrickému zaťaženiu, takýto prístup účinnejšie rozvíja u dieťaťa motoriku a všestrannosť, pomáha mu rýchlejšie napredovať a prirodzene pochopiť mechaniku pohybu na doske.

Samotné učenie je najlepšie nechať na profesionálov. Moderné postupy pri výučbe sú prepracované  s dôrazom najmä na bezpečnosť, hravosť a progres. Pri správnom výbere terénu a metodických krokov sa dieťa dokáže naučiť prvé oblúky na snowboarde takmer bez pádu.

Pri samoučení často dochádza k tomu, že si dieťa vybuduje zlé pohybové návyky a tie potom musíme prácne odstraňovať.

Ak chcete, aby sa vaše dieťa venovalo snowboardingu intenzívnejšie, máte možnosť využiť služby najväčšieho snowboardového klubu na Slovensku – Frontline v Bratislave. Klub Frontline ponúka deťom tréningy v telocvični, kde pomocou balansovacích dosiek, prekážkových dráh, slide boardov, veľkých a malých trampolín, a mnohých ďalších progresívnych pomôcok rozvíjajú pohybové schopnosti a techniku. V rakúskych lyžiarskych strediskách a na ľadovcoch sú zabezpečené tréningy na snehu pod vedením špičkových snowboardistov a trénerov. Klub Frontline na rozdiel od iných klubov zabezpečuje aj dopravu svojich členov, čo do značnej miery odbremeňuje rodičov. Celoročný balík zahŕňa telocvičňu, skipas, dopravu, trénerov a cena je skutočne výhodná v porovnaní s inými klubmi podobného zamerania.

V klube Frontline máte istotu, že vašim deťom sa budú venovať profesionáli a tomu bude zodpovedať aj výsledok – na svoje snowboardujúce dieťa sa budete pozerať s hrdosťou a pocitom dobre investovaných peňazí. Pravidelný tréning v telocvični a na snehu, profesionálne vedenie študovaných trénerov a príjemná partia sú zárukou prežitia šťastných chvíľ. Bližšie informácie na www.frontlinesnb.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu