Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedkyňa varuje: Počítačové hry a Facebook robia z detí dementov!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: thesun.co.uk)

LONDÝN/BRATISLAVA - Počítačové hry a Facebook môžu poškodiť mozog detí, varovala britská vedkyňa Baroness Greenfieldová. Podľa nej neprimerané trávenie času pri týchto činnostiach vedie k dočasnej demencii.

Niektoré deti strávia ročne pozeraním sa na obrazovku až 2000 hodín, čo môže mať za následok závislosť na počítači. Hoci technológie majú nepopierateľné množstvo výhod, ako napríklad podporovanie kreativity, ich nadužívanie môže byť nebezpečné. "Spôsobujú vysokú mieru vzrušenia, ktorá aktivizuje mozog a môže vyvolať návyk," uviedla Greenfieldová.

Neurologické prepojenia v mozgu bývajú dočasne vytlačené aktivitami so silným zmyslovým obsahom a môžu viesť k určitej degenerácii, t.j. demencii, varuje Britka.

Popredná neurologička vyzvala mládež k vypnutiu počítačov a užívaniu si čerstvého vzduchu niekde v prírode. "Je nutné byť vonku, šplhať sa po stromoch, cítiť trávu pod nohami a slnko na tvári."

Greenfieldová upriamila pozornosť aj na tendenciu mladých ľudí žiť svoje životy na Facebooku. "Čo to vypovedá o ich identite, ak sami seba definujú na základe videnia ostatných?," položila otázku na konferencii v Dorsete.

Láska cez internet: Ilúzia či šanca na vážnu známosť?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu