Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Čiernobiely svet: Dievčatko rozoznáva len dve farby!

Freyah rozoznáva len dve farby
Freyah rozoznáva len dve farby

MANCHESTER - Malá Freyah Rose vidí svet čiernobielo. Zriedkavé ochorenie, ktorým trpí, spôsobuje, že okrem týchto dvoch farieb nevidí žiadne iné. Lekári sa domnievajú, že za to môže ochorenie jej matky, ktorým trpela počas tehotenstva.

"Je to veľmi veselé dieťa. To, čo Freyah nedáva zrak, si  nahrádza ďalšími zmyslami. Aj keď rozoznáva len dve farby, je to stále lepšie, ako keby nevidela vôbec," povedala Cassie (20).

Jej dvadsaťmesačná dcérka sa narodila s hypopláziou zrakového nervu (neúplné vyvinutie orgánu, pozn. red.), čo má za následok to, že u nej nedochádza k rytmickému kmitavému pohybu očných buliev. Ide o vadu, ktorá spôsobuje nekontrolovateľné, rýchle a trhavé pohyby očí.

Doktori Cassie povedali, že sa Rose v maternici dobre nevyvinuli očné nervy. Bolo to pravdepodobne preto, lebo mladá žena prekonala počas tehotenstva chrípku. "Nebola som chorá. Moja mama a brat ale vtedy ochoreli na prasaciu chrípku. Pamätám si, ako som sa od nich držala čo najďalej, aby som neohrozila svoje nenarodené dieťa, ale zrejme som sa aj tak nakazila vírusom," hovorí Cassie. Na hypopláziu očného nervu momentálne neexistuje liek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu