Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Profesionálny hráč: S pokrom som začínal v online herni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

Michal Kocka alias Trifecta je profesionálny pokrový hráč. Vyštudoval Filmovú produkciu na VŠMU v Bratislave. Okrem iného sa podieľal na výrobe niektorých slovenských filmov – Polčas rozpadu, Konečná stanica a rôznych televíznych projektoch. V roku 2009 sa rozhodol zanechať sľubne rozbehnutú kariéru a zmeniť profesiu. A rozhodol sa dobre. Pokrom sa živí dodnes. A veľmi slušne.

Kedy ste sa rozhodli, že Vašim zamestnaním bude poker?

Keď som začal mať pocit, že ani jednému sa nemôžem venovať naplno. Tak som si musel vybrať. Poker mi poskytoval viac možností. Môžem byť pánom svojho času, sám sa rozhodnem, kedy budem „pracovať“, veľa cestujem, spoznávam nových ľudí a v neposlednom rade – zarobím viac peňazí.

Predsa len, je to odvážne rozhodnutie – zahodiť kariéru a živiť sa niečím „nevypočitateľným“..

Nad životom pokrového profesionála môžete začať uvažovať vtedy, ak máte dlhodobo merateľný úspech. Je dôležité vedieť reálne zhodnotiť svoje možnosti a schopnosti.

Ako ste s pokrom začínali? Doma, v herni, alebo online?

Začínal som v online herni. V tom čase ešte neboli na Slovensku herne, ani kasína, kde by sa Texas Hold'em poker hrával. Naučil som sa ho teda hrať na nete. Online poker mám rád dodnes. Má svoje nesporné výhody: umožňuje hrať neobmedzený čas, každý si môže nájsť turnaj, ktorý mu najviac vyhovuje a aj čas, ktorý mu najviac vyhovuje. A naviac – môžete hrať viac turnajov v rovnakom čase. Stáva sa mi, že hrám aj 15-20 stolov(turnajov) naraz, čo je pri živej hre, samozrejme, nepredstaviteľné.

Na druhej strane, nie je online poker náročnejší? Predsa len, nevidíte súpera, nemôžete ho odhadnúť...

Samozrejme, osobný kontakt je výhoda. Pri živých turnajoch môžete sledovať hráča, jeho mimiku, emócie, viete ho „prečítať“.

Existujú rôzne tipy a triky ako prečítať súpera. Čo si všímate Vy?

Všetky tie tipy ako „sledujte pohyby nôh, rúk a očí“ sú na vysokej profesionálnej úrovni dosť neúčinné. Dobrí pokroví hráči vedia dať tieto indície, alebo, ako tomu hovorím ja „vodítka“ falošné. Ak viete, že vás niekto pozoruje, môžete vysielať falošné signály. Ja si všímam najmä mechanizmus stávok , teda v akých situáciách a z akej pozície, koľko hráč staví. Dobrí hráči ho často menia, aby sa nedal odpozorovať. Ale spravidla už keď si s niekým sadnem za hrací stôl viem súpera typologicky odhadnúť, viem, ako asi bude hrať. V istých momentoch a situáciách však treba dať na intuíciu. Prvý pocit, čo vám napadne, býva väčšinou ten správny.

Pomáhajú vám schopnosti získané v pokri aj v bežnom živote?

Určite. Oveľa viac si všímam správanie ľudí, viem ho odhadnúť. Ľudia sa totiž snažia blufovať aj v bežnom živote. Verím, že poker dokáže zlepšiť aj obchodné schopnosti. Cibrí pamäť, učí odhadnúť situáciu, odhadnúť iných ľudí. A najmä – mňa naučil pozerať sa na veci z dlhodobého hľadiska a z hľadiska pravdepodobnosti. Pretože druhá šanca prísť nemusí.

Hrávate v tmavých okuliaroch a so slúchadlami v ušiach. Prečo?

Tmavé okuliare nosí veľké množstvo hráčov. U mňa sa stali súčasťou môjho pokrového imidžu hlavne preto, že mi niekedy prekážajú svetlá v herni. Slúchadlá mám preto, že počúvam hudbu. Pomáha mi to vytvoriť si svoju vlastnú „mentálnu zónu“. Vytvára mi pocit pohody. Keď sedíte pri stole mnohokrát aj viac ako 5 hodín v kuse, potrebujete aj nejaký ten relax. A niekedy sa len skrátka nechcete zúčastňovať diskusie pri stole. Vtedy stačí iba dať hlasnejšie hudbu ;).

Akú hudbu pri turnaji počúvate?

To je rôzne. Závisí to od situácie. Keď mám pred sebou veľa žetónov – viem, že som v pohode, tak počúvam niečo pokojnejšie. Ak je to naopak, tak si pustím tvrdšiu hudbu, ktorá však u mňa paradoxne nezvyšuje agresivitu, ale obozretnosť. Pomáha mi teda urobiť správne rozhodnutie, ktoré môže byť v hre kľúčové.

Ľudia na pokrových turnajoch robia rôzne veci...

Áno, keď to trvá niekoľko hodín... Čítajú si, niektorí si možno aj pospia. Žartujem. Väčšinou ľudia medzi sebou komunikujú. Veď ste pri stole často veľa hodín, takže aj keď ste vlastne súperi, máte v tej chvíli, paradoxne, k sebe veľmi blízko. Ja som raz sedel s jedným zahraničným hráčom na turnaji za stolom skoro 2 celé dni. Za ten čas sme naozaj debatovali o všetkom možnom a doteraz mám s tým hráčom kamarátsky vzťah.

Hrávate poker na turnajoch po celom svete. Líšia sa nejako naši hráči? Typovo alebo spôsobom hry?

Pri stole sa stierajú všetky rozdiely, poker môže hrať ktokoľvek. Už som hral s politikmi, hercami, športovcami, právnikmi, lekármi , študentami, ale aj s ľuďmi, ktorí patrili do nižšej sociálnej skupiny. Pri stole má šancu na výhru naozaj každý. Je to z veľkej miery o šťastí. Karty hrá každý inak, preto je to veľmi variabilná a zaujímavá hra.

Hrávate aj pre zábavu?

Áno, s bratom. Väčšinou to končí hádkou o prístupe k hre. Viac hru analyzujeme ako skutočne hráme. Ale svojim spôsobom, vždy keď hrám, je to zábava :)

Je niečo čo vás nahnevá aj pri stole počas turnaja?

Dnes už nie. Spočiatku ma rozčuľovala istá nespravodlivosť. Nechápal som, ako sa dá prehrať, keď mám napríklad 2 esá, alebo keď všetko robím "správne" a napriek tomu prehrám. Bolo to preto, že som nerozumel hre.

Čo by ste poradili tým, ktorí by chceli začať hrať poker povedzme, trochu „vážnejšie“?

Určite je dobre naučiť sa hrať poker a na to je online herňa úplne ideálna. Správne odhadnúť svoje schopnosti a možnosti je základ. Dôležité je mať kontrolu nad peniazmi. Tá mi spočiatku chýbala. Dnes sa snažím dodržiavať pravidlo 2 percent alebo 40-60 buy-inov. To znamená, že nevstupujem do hry, kde musím vložiť viac ako 2 percenta zo sumy, ktorú mám vyhradenú na poker resp. celkovo musím disponovať 40 až 60mi vkladmi do turnaja, ktorý mám v pláne hrať. Potom je možné hrať aj relatívne bezpečne a zodpovedne.

Koľko hodín denne sa venujete pokru?

Boli obdobia, keď som to naozaj preháňal  a hral aj 18-20 hodín denne. Dnes si už vyberám turnaje cielene a viem odhadnúť, koľko strávim maximálne času hraním či už online alebo live.  Vždy sa snažím hrať iba vtedy, keď som stopercentne pripravený na hru, maximálne odpočinutý a plne koncentrovaný.

Je to „práca“ pri ktorej sa dá ďalej vzdelávať, zlepšovať schopnosti?

Určite áno. Mám doma asi 50 kníh o pokri a neustále niečo študujem, či už prostredníctvom pokrových magazínov, ktoré odoberám, alebo analýzou pokrových videií, ktorých je v dnešnej dobe na internete naozaj nespočítateľne. Ak chcem byť dobrý a chcem sa pokrom slušne živiť, musím na sebe neustále pracovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu