Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci vedia ako vyzeral český stredoveký upír!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Vedci vytvorili model tváre muža známeho ako "hrádecký upír", informovalo internetové vydanie českého denníka Mladá fronta DNES. Muž žil v severočeskom meste Hrádek nad Nisou pred približne 700 rokmi a jeho kostru, pochovanú tvárou dolu, objavili archeológovia.

Ľudia sa budú môcť na kostru i sadrový odliatok pravdepodobnej podoby tváre pozrieť o niekoľko mesiacov. Na začiatku výskumu boli len tajomné ostatky muža pochovaného "upírím spôsobom", teda tvárou dolu. Teraz je nález jedným z najlepšie preskúmaných kostrových pozostatkov v Česku, zdôraznil server iDNES.cz.

Na výskume hrobu starého zhruba 700 rokov sa podieľali poprední českí odborníci a prešiel viac než desiatimi vednými disciplínami. Pred vytvorením modelu bolo potrebné oskenovať lebku vampíra v libereckej nemocnici na počítačovej tomografii.

"Na základe týchto 3D skenov vytvorili na Českom vysokom učení technickom v Prahe model," povedal pre Mladú frontu DNES archeológ Severočeského múzea v Liberci Petr Brestovanský. Okrem archeológov sa nálezom zaoberali antropológovia, genetici, lekári či parazitológovia i technici.

Objav urobili vlani v marci archeológovia pracujúci na výskume hrádeckého námestia a vyvolal senzáciu. V Kostelnej ulici totiž našli 25 centimetrov pod povrchom tajomnú kostru pochovanú obličajom k zemi so štyrmi pražskými grošmi Jána Luxemburského (1310-1346) pri ľavej ruke.
      Kostra ležala pol metra za pôvodným, stredovekým cintorínskym múrom. Tento typ pohrebov mohol napovedať o strachu vtedajších ľudí z upíra. Taktiež je možné, že muž pykal za nejaký trestný čin. Vedci stále nevylučujú, že bol peňazokazom, falšovateľom platidiel.

Vedci už vedia, odkiaľ pochádzali mužovi predkovia. "Muž prišiel do údolia Nisy z dnešného severného Grécka alebo Albánska," povedal pred časom český genetik Daniel Vaněk, ktorý preskúmal celý genetický reťazec "vampíra" a zistil pôvod predkov po otcovskej i materskej línii.

Vedci už vedia dokonca aj to, že kríval na jednu nohu. Našli totiž artrotické zmeny v pravej kĺbovej jamke. "Iné zmeny na kostre, ktoré by svedčili o násilnej smrti, tam nie sú. Teoreticky mohol byť trebárs utopený - to sa nám však nepodarilo zistiť," priblížil Brestovanský. Muž zomrel vo veku 45-55 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu