Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zachránili delfína, dostal protézu chvosta!

Delfín Winter dostal novú protézu, ktorá mu zachránila život Zobraziť galériu (7)
Delfín Winter dostal novú protézu, ktorá mu zachránila život

CLEARWATER - Zachránená zranená samička delfína s revolučne vyvinutou protézou chvosta sa stala záchranou aj pre malé morské akvárium v meste Clearwater na Floride. Na báze jej príbehu vznikol film Dolphin Tale (Príbeh delfína) v 3-D formáte, informovala v pondelok tlačová agentúra Associated Press.

Malú samičku delfína priniesli koncom roka 2005 do neziskového záchranného centra v starej mestskej čistiarni odpadových vôd. Akváriu hrozil zánik a delfín, ktorý prišiel o chvost v pasci na kraby, umieral.

Mladý morský živočích, ktorý dostal meno Winter (Zima), sa najprv musel naučiť plávať len s kýpťom. Potom si zviera zvykalo na protézu, ktorá je zázrakom modernej vedy. Umelý chvost vyrobili z impregnovanej gumy a karbónového vlákna.

Inšpirujúci príbeh húževnatej Winter z nej urobil mediálnu hviezdu. Dal podnet na vznik hračiek, kníh a rôznych suvenírov, návštevnosť akvária v Clearwateri štvornásobne vzrástla.

Teraz sa však z delfína stala "filmová hviezda". Winter stvárnila samu seba v snímke Dolphin Tale, ktorá sa začne premietať 23. septembra. Vo filme hrajú Harry Connick Jr., hviezdny Morgan Freeman, Ashley Juddová či Kris Kristofferson.

Snímka je založená na neuveriteľnom príbehu prežitia delfína bez chvosta, čo prilákalo a inšpirovalo návštevníkov. Medzi nimi aj vojnových veteránov, ktorí prišli o končatiny a museli si zvykať na protézu.

Filmový príbeh dopĺňajú vymyslené prvky, napríklad postava problematického chlapca, ktorý našiel zraneného delfína a vytvoril si k nemu väzbu. Veľkú časť filmu nakrúcali priamo v akváriu v Clearwateri.

Connick stvárnil postavu veterinára a riaditeľa záchranného centra morských živočíchov. Kým nedočítal scenár, ani nevedel, že sa zakladá na skutočnom príbehu. Myslel si, že to bola len niečia "tvorivá predstava".

"Keď ju sem priviezli, nemysleli sme si, že dokáže prežiť noc," povedala trénerka Abby Stoneová o delfínovi. Dodala, že väčšina zvierat v takejto situácii by to nedokázala.

Tím vyše 150 dobrovoľníkov a veterinárov sa o Winter staral viac ako štyri mesiace - 24 hodín denne. Novátorskú protézu vyvinuli Dan Strzempka a Kevin Carroll.

Strzempka priviedol do akvária i ľudí s nedávno amputovanými končatinami, aby videli pohyby delfína. Pomáha to najmä pri povzbudzovaní malých pacientov, pre ktorých je protéza zo začiatku cudzia a nepohodlná.

"Je to úžasné vidieť, aký má vplyv na ľudí," povedal Strzempka. Dodal, že na začiatku si mysleli, že môžu delfínovi pomôcť. Winter im však pomohla dvadsaťnásobne viac.

Delfín má protézu chvosta len pol hodinu, niekoľkokrát za deň, aby si zvykal. Uľaví sa mu tak pri plávaní z boka na bok, ktorým sa inak s kýpťom pohybuje - pripomínajúc pohyby aligátora či švihy žraloka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu