Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V materských škôlkach sa má spievať hymna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

JERUZALEM - V izraelských škôlkach sa má od septembra začínať v každý pracovný týždeň spevom štátnej hymny. Podľa nových inštrukcií ministerstva školstva, o ktorých tento týždeň informovala izraelská tlač, majú učitelia raz týždenne do programu zaradiť zoznamovanie sa so štátnymi symbolmi.

Každý týždeň bude v škôlkach začínať vztýčením štátnej vlajky za spevu hymny. Ministerstvo v pokyne uvádza, že "všetky deti budú do budúceho sviatku nezávislosti vedieť slová hymny". Izrael vyhlásili v máji 1948.

Direktíva sa netýka materských škôlok v oblastiach obývaných arabskou populáciou. Jej cieľom je podľa ministerstva posilňovať v deťoch židovské a sionistické hodnoty.

"To vyzerá, ako by členovia Likudu (vládnej strany) medzi sebou súťažili v tom, kto z nich nás rýchlejšie dostane do náručia fašizmu. V školstve je určite miesto pre výučbu k sionizmu. Avšak musí byť vyvážená demokratickými hodnotami. Sme židovský a demokratický štát a bez tejto rovnováhy môže znieť aj ten najlepší úmysel šovinisticky," reagoval profesor univerzity v Haife Gabi Solomon.

Jedna z učiteliek škôlky v Tel Avive, ktorú citoval, ale nemenoval list Haarec, povedala, že učiteľky sa podľa jej mienky odporúčaním riadiť nebudú. "Som si istá, že sa o tom ani nevie. Aj tie najpracovitejšie čítajú propozície najďalej po stranu sedem, žiadna sa teda nedostane ku stránke jedenásť, (na ktorej je odporúčanie o hymne). Aj keď to máme robiť, nikto sa nenamáha nás o to žiadať. Ja osobne nemôžem vztyčovať vlajku, pretože u nás nemáme stožiar," povedala.

Pripomenula, že o niečo podobné sa vláda snažila už skôr. Keď sa potom v jednej škôlke pokúšali pokyn splniť, rodičia sa sťažovali. "Začali chodiť s deťmi ráno schválne neskoro," povedala učiteľka.

Politológ Jaron Ezrahi k novému pokynu s posmechom povedal, že "v Izraeli sa deje nespravodlivosť, keď sa s výučbou k židovskej identity začína až v škôlkach, pretože začať sa musí už v pôrodniciach". "Novorodenca by mali namiesto do bielych prikrývok baliť do štátnej vlajky a tá by mala tiež byť zapichnutá pri každej postieľke. Na každom pôrodnom sále by potom mali hrať ticho a v pozadí hymnu," povedal Ezrahi.

Minister školstva Gideon Saar je členom Likudu a k posilneniu pocitu židovstva medzi mládežou presadzuje ešte ďalšie programy. Patrí k nim návrh, aby každé dieťa adoptovalo jeden hrob padlého vojaka, školské návštevy hrobky patriarchov v Hebrone alebo výlety do historických častí Jeruzalema.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu