Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Berte ďalekohľady, na oblohe vidno najkrajšiu planétu!

Saturn
Saturn (Zdroj: nasa)

PRAHA - V júli a začiatkom augusta zdobí letnú oblohu najkrajšia planéta slnečnej sústavy - Saturn. V auguste vrcholí najznámejší meteorický roj Perzeidy. Pozorovanie Mesiaca je vhodné okolo 8. júla a 6. augusta, kedy je v prvej štvrti.

Zo vzdialeného vesmíru je možné vyhľadať hviezdokopy, hmloviny a galaxie. O situácii na prázdninovej nočnej oblohe informujú astronomické servery www.observatry.cz a www.aldebaran.cz.

Okrem Saturnu, ktorý žiari nízko nad západným obzorom, je ráno cez prázdninové mesiace nad východným obzorom možné vidieť najväčšiu planétu slnečnej sústavy - Jupiter. V druhej polovici júla sa k nemu pridá Mars. Ku koncu augusta bude ráno nad východom pozorovateľný Merkúr.

Meteorický roj Perzeidy bude vrcholiť 13. augusta o 7:00. Rušiť ho ale bude svit Mesiaca, ktorý bude v splne. Meteory či padajúce hviezdy, ako sa im tiež hovorí, majú v maxime frekvenciu 70 meteorov za hodinu.

Pozorovanie Mesiaca je vhodné v prvej štvrti, ktorá nastane 8. júla a 6. augusta, pretože na rozhraní svetla a tieňa, na takzvanom terminátori, vynikajú nerovnosti jeho povrchu, ktoré vrhajú zreteľné tiene. Naopak v splne, ktorý bude 15. júla a 13. augusta, sa javí mesačný povrch ako plochý.

Najmä za bezmesačných nocí, kedy svit Mesiaca neruší pozorovanie, je možné zo vzdialeného vesmíru vyhľadať napríklad dvojhviezdy Albireo v súhvezdí Labute alebo Epsilon v Lýre. 

Na dennej oblohe je možné sledovať Slnko. Ďalekohľadom, ktorý odcloňuje väčšiu časť slnečného svetla, sú na povrchu Slnka viditeľné škvrny. Špeciálnym chromosférickým ďalekohľadom je možné pozorovať výbuchy plynov v slnečnej atmosfére.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu