Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na Saturne zúri superbúrka, za sekundu produkuje desať bleskov!

Búrka na Saturne trvá už viac ako pol roka
Búrka na Saturne trvá už viac ako pol roka

WASHINGTON/VIEDEŇ - Obria búrka, ktorá od decembra víri v atmosfére planéty Saturn, vyčíňa teraz na území osemkrát väčšom ako Zem. Podľa vedcov z Rakúskej akadémie vied od svojho vzniku uvoľnila toľko energie, že by pokryla energetickú spotrebu na Zemi na ďalšie dve tisícročia. V najintenzívnejšej fáze obrovský vír vyprodukoval viac ako desať bleskov za sekundu.

Superbúrku, ako úkaz označuje agentúra DPA, mohli vedci prvýkrát detailne analyzovať vďaka americkej sonde Cassini. Tím odborníkov pod vedením rakúskeho astronóma Georga Fischera svoje poznatky z pozorovania zverejnil v britskom časopise Nature.

Po siedmich mesiacoch búrka teraz zahŕňa územie o rozlohe štyroch miliardách kilometrov štvorcových. "To je osemnásobok povrchu Zeme," poznamenal rakúsky vedec.

Búrky sa na Saturne podľa vedcov na rozdiel od Zeme alebo Jupitera príliš často nevyskytujú. Atmosféra prstencovej planéty je aj po dobu niekoľkých rokov úplne pokojná, niekedy ju však náhle prudko rozvíria búrky, ktoré sú pravdepodobne spôsobené striedaním ročných období.

Búrka na Saturne

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu