Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Medicínsky prielom? Následkom infarktu zabráni injekcia!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Devastačné následky srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice by mohli byť znížené o viac ako polovicu pomocou jednoduchej injekcie, naznačuje štúdia. Britskí vedci vyvíjajú liek, ktorý by mal zamedziť postihnutiu srdca a mozgu o vyše 60 percent.

Liek testovali na myšiach a iných cicavcoch, ale aj na ľudskej krvi v laboratóriu. Výskumníci z leicesterskej univerzity dúfajú, že so skúškami na ľuďoch začnú do dvoch rokov.

Kľúčovou súčasťou medikamentu je protilátka, ktorá by mala byť podávaná do 12 hodín od príhody na zastavenie poškodenia buniek. Pomáha obetiam infarktu tým, že bráni telu napádať vlastné bunky s nedostatkom kyslíka.

Profesor Wilhelm Schwaeble, imunológ, ktorý sa na práci podieľa, uviedol, že doterajšie výsledky majú potenciál byť 'najväčším prielomom' pri liečbe obetí dvoch najväčších zabijakov v Británii. Tiež by sa liek mohol použiť pri transplantácii orgánov.

"Toto je potenciálne najväčší prielom v liečbe infarktu a mŕtvice vôbec. Nemohli sme uveriť tomu, čo sme videli a ani kardiológovia. Zaujímavé je, že liek sa môže podávať tak dlho po útoku. Aj najpomalšia ambulancia na svete sa dostane do nemocnice do deviatich hodín," povedal profesor Wilhelm pre médiá. 

Mŕtvicu a infarkt spôsobuje zrazenina alebo krvácanie, ktoré blokujú prietok krvi, následkom čoho sa častiam tela nedostáva kyslík. Avšak najhoršie sú škody spôsobené približne po 9 až 12 hodinách, keď sa obeh ustáli, ale imunitný systém napadá kyslíkom strádajúce bunky. To spôsobuje zápal a tvorí vyše 80 percent trvalého poškodenia, čo často vedie k úmrtiu alebo vážnemu postihnutiu.

Vedci tvrdia, že po injekcii prestane útok na tieto bunky, vďaka čomu sa dostane okysličovanie do normálu. Wilhelm dodal, že liek by mohol mať ešte väčší vplyv, než rozšírené statíny na zníženie hladiny cholesterolu.

Výskum, publikovaný v zborníku Národnej akadémie vied (PNAS), sa sústredil okolo proteínu zvaného OMS646. Zistilo sa, že dokáže zneškodniť enzým zodpovedný za útok imunitného systému, a to tak efektívne, že sú potrebné iba dve injekcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu