Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vakcína proti rakovine by mohla byť na trhu do dvoch rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Istá kórejská spoločnosť vyvíja univerzálnu vakcínu, ktorá môže spôsobiť revolúciu v liečbe rakoviny. Podľa nej by mohla byť dostupná už o dva roky.

Vakcína TeloVac patrí do skupiny liečiv obsahujúcich látky, ktoré ľudské telo využíva ako obranný mechanizmus. Tie by mali byť schopné bojovať proti zákernej chorobe tak, že zastavia rast tumorov.

Liek už podali stovkám Britov trpiacich rakovinou pankreasu, ktorá patrí medzi druhy s najvyššou úmrtnosťou. "Rakovina pankreasu je ako časovaná bomba, je to veľmi agresívna forma ochorenia. Len tri percentá chorých prežijú nasledujúcich päť rokov od diagnostikovania choroby," povedal jeden z koordinátorov testovania nového lieku John Neoptolemos.

Odborníci dúfajú, že vakcína zaberie aj pri iných druhoch ako napríklad rakovina kože, pľúc, pečene, pŕs a prostaty. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že namiesto útoku na rakovinové bunky, tak ako to robia mnohé iné lieky, využíva v boji proti nádoru silu imunitného systému. S jeho pomocou telo vyhľadá a zničí enzým nazývaný telomeráza. Práve ten je zodpovedný za "nesmrteľnosť" rakovinových buniek, zatiaľ čo zdravé bunky odumierajú. Nová vakcína by navyše mala znížiť riziká vedľajších účinkov spojené s užívaním iných liekov ako nevoľnosť či vypadávanie vlasov.

Testovanie už podľa profesora Neoptolemosa zaznamenalo prvé úspechy. "Veríme, že TeloVac má potenciál stať sa doteraz najúspešnejším liekom proti rakovine.," uviedol Jay Sangjae Kim, riaditeľ kórejskej spoločnosti, ktorá vakcínu vyvíja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu