Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tvrdohlaví dedkovia: Kvôli nim zanikne vzácny jazyk!

Manuel Segovia je jeden z dvoch posledných ľudí, kto rozpráva jazykom Ayapaneco
Manuel Segovia je jeden z dvoch posledných ľudí, kto rozpráva jazykom Ayapaneco

MEXICO CITY - Dvaja poslední používatelia jazyka Ayapaneco na svete odmietajú spolu hovoriť. Kvôli ich tvrdohlavosti tak vzácna reč s najväčšou pravdepodobnosťou zanikne.

Manuel Segovia (75) a Isidro Velazquez (69) žijú od seba len necelý kilometer v mexickej dedinke Ayapa. Už dlhé roky sa však nerozprávajú, takže jazykom ich predkov už čoskoro nebude mať kto hovoriť. Ich susedia nevedia, čo je príčinou ich sporov a kedy sa začali.

"Keď som bol malý chlapec, každý ním hovoril. Ćasom sa pomaly začal vytrácať a teraz predpokladám, že zomrie spolu so mnou," uviedol Manuel. So svojou ženou a synom síce stále komunikuje vo svojej rodnej reči, a hoci mu rozumejú, s výnimkou pár slov ním hovoriť nevedia. Velazquez týmto jazykom pravdepodobne už nerozpráva vôbec.

Reč sa teraz snaží zaznamenať a zdokumentovať antropológ Daniel Suslak. Prácu mu však sťažuje fakt, že každý z mužov pozná inú verziu jazyka a niektoré výrazy a slovné spojenia sa líšia. Suslakov slovník bude preto obsahovať obidve podoby.

Ayapaneco sa začal vytrácať v polovici 20. storočia vplyvom silnej urbanizácie a imigrácie tisícov Španielov. Na svete je okolo 6000 jazykov, z ktorých približne polovica by podľa expertov mala v priebehu tohto storočia zaniknúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu