Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najbohatší muž sveta otvoril v Mexiku múzeum umenia

Múzeum Soumaya Zobraziť galériu (6)
Múzeum Soumaya

MEXIKO - Carlos Slim - podľa tlačovej agentúry Reuters najbohatší človek na svete - v utorok slávnostne otvoril nové múzeum v hlavnom meste Mexika, ktoré zastreší jeho zbierku umenia od predhispánskych čias až po sochárske skvosty francúzskej moderny.

Na večierku, ktorý uvádzal známy televízny hlásateľ Larry King, sa zúčastnilo približne 1500 hostí; medzi nimi napríklad mexický prezident Felipe Calderón či nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Gabriel García Márquez.

Futuristická budova múzea Soumaya, ktorú navrhol mexický architekt Fernando Romero, ponúka veľkorysý priestor a nachádza sa v najbohatšej obytnej štvrti metropoly Mexiko. Súkromné múzeum, ktoré sa zaradilo medzi najväčšie v Latinskej Amerike, je pomenované podľa zosnulej manželky zakladateľa. V šiestich výstavných sálach sa bude nachádzať okolo 60.000 predmetov.

Magazínu Forbes odhadol majetok Carlosa Slima na 53,5 miliardy dolárov (38,7 miliardy eur). Podniká v telekomunikáciách, obchodných reťazcoch a ťažbe ropy.

Ako uviedol Slim, lásku k umeniu u neho podnietila manželka Soumaya, ktorá zomrela v roku 1999.

Múzeum, ktoré sa pre verejnosť otvára koncom tohto mesiaca, predstaví jednu z najlepších kolekcií sôch Augusta Rodina a práce mexických maliarov, tzv. muralistov, Rufina Tamaya a Diega Riveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu