Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Robin Hood bol farmár, ktorý vraždil a lúpil, tvrdí historik

Robina Hooda stvárnil vo filme z roku 1991 Kevin Costner Zobraziť galériu (2)
Robina Hooda stvárnil vo filme z roku 1991 Kevin Costner

LEICESTER - Nebojácny zbojník zo Sherwoodskych lesov, ktorý ochraňoval slabých a chudobných - tak poznáme Robina Hooda z televíznych filmov a seriálov. Jeho skutočnú identitu sa snažia historici odhaliť už niekoľko storočí. A podľa najnovších správ sa zdá, že sa to jednému z nich podarilo.

Aspoň to tvrdí kniha nazvaná The English Outlaw Unmasked (v preklade Anglický štvanec odhalený) od britského spisovateľa Davida Baldwina (64). Podľa nej mal byť anglický hrdina z trinásteho storočia farmárom Rogerom Godberdom, ktorý lúpil, podpaľoval domy a vraždil. Muž vraj v Sherwoodskych lesoch okrádal bohatých cestujúcich a duchovných, za čo ho šerif z Nottinghamu neskôr zatkol a držal zavretého na zámku. 

Historici strávili roky zisťovaním, kým bol Robin Hood v skutočnosti, k čomu im mali dopomôcť okrem iného aj stredoveké súdne dokumenty. Záhadu okolo neho však podľa vlastných slov vyriešil až Baldwin. V knihe sa píše o tom, že známy zbojník pod menom Godberd mal žiť približne v rokoch 1230 až 1290 a je pochovaný v malej dedinke Loxley na severovýchode Anglicka. Spolu so svojimi kumpánmi bol údajne zodpovedný za celý rad trestných činov vrátane krádeží a vrážd v krajoch Leicestershire, Nottinghamshire a Wiltshire.

"Príbeh Robina Hooda je jedna veľká záhada, ktorá zamestnáva mysle mnohých ľudí. Ja si dovolím povedať, že sa mi ju čiastočne podarilo objasniť," povedal bývalý univerzitný profesor Baldwin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu