Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strašidelný dom: Obýva ho 20-tisíc netopierov!

Z domu sa stáva turistická atrakcia
Z domu sa stáva turistická atrakcia

NEW YORK - Mesto Tifton v americkom štáte Georgia má novú atrakciu, ktorá však miestnym nerobí radosť. Ide o dom, v ktorom podľa odhadov žije 20-tisíc netopierov. Mesto by sa ich chcelo zbaviť. Naráža pritom ale na samé prekážky.

Sídlom netopierov sa stal opustený viktoriánsky dom v historickej štvrti. Mesto do neho tento týždeň zakázalo vstup, keď odborník odhadol, že v budove našlo útočisko až 20-tisíc netopierov. Podľa denníka New York Times sa skutočný počet týchto lietajúcich cicavcov prakticky odhadnúť nedá. Skutočnosť, že v dome sú tisíce netopierov, ale znepokojuje ako susedov, tak mestských úradníkov.

"Pretože je tam toľko netopierov, hrozí každému domu v Tiftone, že do neho tiež vletia. Tie netopiere sa môžu presunúť kamkoľvek," podotkla Becky Campbellová, ktorá žije naproti obávanému útočisku. Dom navyše mimoriadne páchne zmesou zvieracieho moču a starého dreva. Zvlášť v lete vraj ide o neznesiteľný smrad. "V lete to tu úplne páchne," podotkla Linda Turnerová, ktorá býva v okolí.

"Netopierí dom", ako mu hovoria miestni tínedžeri, znepokojuje aj úradníkov. Obávajú sa škôd na reputácii Tiftonu, ktorý rovnako ako aj iné mestá na americkom juhu má istú netopieriu populáciu. "Rozhodne ale nie sme hlavné mesto netopierov na svete," uviedol zástupca starostu Joe Lewis.

Mesto nemá príliš veľa možností, ako sa s nevítanými obyvateľmi vysporiadať. Netopiere chráni federálny aj štátny zákon, takže ich radnica nemôže nechať pozabíjať. Mohla by ich presťahovať, v takom počte to ale nie je veľmi jednoduché. Bežne sa to robí tak, že sa do každého otvoru v dome nainštalujú špeciálnej rúrky. Netopiere nimi môžu vyletieť, ale nemôžu sa vrátiť späť. Blíži sa však máj, kedy sa netopierie pária. Zariadenie v takom prípade nemožno použiť, aby sa neoddelili samice od malých netopierov.

Mesto sa v najbližšej dobe "netopierieho domu" len tak nezbaví. A napriek želaniu zástupcu starostu je budova stále väčšou atrakciou. "Musela som to jednoducho vidieť. Hovorila som si, ako sa tam môže vojsť 20-tisíc netopierov. Ale je to veľký dom, zmestia sa tam," povedala denníku Patricia Lukeová, ktorá je jedným zo zvedavcov, ktorých dom prilákal.



Dom plný netopierov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu