Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vodu v bazéne budú zohrievať teplom z krematória

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Úrady v stredoanglickom meste Redditch odsúhlasili, aby sa zvyškové teplo z miestneho krematória využívalo na vyhrievanie neďalekého plaveckého bazéna. Ide o prvý projekt tohto druhu v Británii.

"Kremácia je veľmi chúlostivá otázka, takže sme sa vopred uistili, že naše návrhy majú širokú podporu. Trpezlivo sme vysvetľovali, ako celá technológia funguje a zdôrazňovali, že ide o overený a spoľahlivý postup," uviedla predsedníčka mestskej rady Carole Gandyová.

Iniciatíva počíta s využitím tepla, vychádzajúceho z komína kremačnej pece, na vyhrievanie priľahlého centra voľného času a jeho novootvoreného bazénu. Súhlas s plánom vyslovilo viac ako 80 percent respondentov z radov miestnych obyvateľov. Priveľmi nadšene sa však nevyjadrujú regionálni odborárski predáci, podľa ktorých je v tomto prípade evidentné, aké absurdné môžu byť snahy o šetrenie verejných výdavkov.

"Tieto návrhy sú nechutné a urážlivé," vyhlásil Roger McKenzie, miestny tajomník odborového zväzu Unison. Samospráva sa bráni tvrdením, že využívanie zvyškovej energie z krematórií je pomerne bežnou praxou v niektorých častiach Európy, napríklad vo Švédsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu