Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za úspechmi zakladateľa Facebooku stojí aj rodina a dostupnosť PC

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

BRATISLAVA - Skoré zoznámenie sa Marka Zuckerberga s počítačom a podpora rodiny pri jeho záujmoch mali významný podiel na tom, že sa spoluzakladateľ Facebooku začal veľmi skoro intenzívne zaujímať o informačné technológie a ako vysokoškolák vytvoril sociálnu sieť globálnych rozmerov.

V telefonickom rozhovore pre rozhlasovú stanicu WVOX to uviedol jeho otec Edward Zuckerberg, ktorý je zubárom. Jeden z rodičov slávneho syna uviedol, že svoju ordináciu vybavil počítačom už v roku 1985. Syn Mark, ktorý sa narodil len rok predtým, bol teda vychovávaný v prostredí s počítačom, keďže otcova ordinácia sa nachádza v ich rodičovskom dome vo Westchesteri. "Moje deti vyrastali v prostredí s počítačmi. Mali výhodu, že sa s nimi zoznámili už v útlom veku. To nepochybne zvýšilo Markov záujem o tieto technológie," povedal Edward Zuckerberg. V rozhovore prezradil, že Markovi počas jeho detstva kúpili knihu o programovaní, no svoje schopnosti syn nadobudol skôr ako samouk bez pomoci literatúry. Lekár prezradil, že on sám sa vždy zaujímal o moderné technológie a v ordinácii musel mať najnovšie technologické výdobytky doby. Príkladom bolo podľa jeho slov aj zakúpenie počítača Atari 800.

Edward Zuckerberg uviedol, že jeho receptom na správnu výchovu potomka je rozvíjať to, čo dieťaťu ide a čo ho napĺňa a nenútiť ho ísť inou cestou. "Skúste zistiť, v čom vaše deti vynikajú, podporujte ich v tom a ak môžete, vytvorte im podmienky na to, aby sa mohli zlepšovať v tom, čo majú skutočne radi," dodal zubár, ktorý neverí v disciplínu na fyzickom základe. Na záver ale poznamenal, že sa nechce stavať do pozície odborníka na výchovu, len hovorí o svojich skúsenostiach. Syna Marka opísal ako dobrého študenta, ktorému bola vždy blízka matematika, no zároveň ako veľmi tichého chlapca, ktorý sa svojimi úspechmi nikdy nechválil. Napríklad po tom, čo sa Mark Zuckerberg dozvedel, že magazín Time ho označil ako Osobnosť roka, len skonštatoval: "Musel to byť naozaj slabý rok."

Mark Zuckerberg (26) je spoluzakladateľom sociálnej siete Facebook, ktorú 4. februára 2004 vytvoril vo svojej internátnej izbe na Harvade. Táto sieť teda funguje už sedem rokov a v súčasnosti združuje viac ako 600 miliónov aktívnych užívateľov. Zuckerberg má v spoločnosti významný 24-percentný podiel a jeho majetok sa odhaduje na vyše 12,5 miliardy amerických dolárov. Príbeh začiatkov Facebooku zachytil režisér David Fincher vo svojom filme Sociálna sieť (2010), ktorá má osem nominácií na Oscara. Sošku môže získať aj predstaviteľ hlavnej postavy Marka Zuckerberga - herec Jesse Eisenberg. Dvojica sa nedávno po prvý raz v živote stretla v populárnej komediálnej relácii Saturday Night Live.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu