Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci chcú nanovo definovať kilogram

Medzinárodný prototyp kilogramu vyrobený zo zliatiny platiny a irídia
Medzinárodný prototyp kilogramu vyrobený zo zliatiny platiny a irídia

LONDÝN - Vedci pripravujú zmenu definície kilogramu, ktorá by umožnila stanoviť základnú jednotku hmotnosti podľa nemenných fyzikálnych pravidiel. Doteraz sa hmotnosť jedného kilogramu odvodzovala od etalónu umiestneného v Medzinárodnom úrade pre miery a váhy (BIPM) vo Francúzsku.

Kilogram tak zatiaľ zostáva poslednou jednotkou z medzinárodnej sústavy SI, ktorá je definovaná podľa svojho prototypu, uviedla dnes agentúra Reuters.

Jednoznačná definícia kilogramu je dôležitá, pretože sa od neho odvodzuje rada ďalších fyzikálnych jednotiek. Dlhodobé merania jeho etalónu ale ukázali, že za viac ako sto rokov sa hmotnosť valca zo zliatiny platiny a irídia zmenšila o približne 50 mikrogramov, čo zodpovedá jednému zrnku piesku.

Vedci preto začali pripravovať novú definíciu kilogramu. "Podarilo sa dosiahnuť medzinárodný konsenzus, že by kilogram mal byť nanovo definovaný na základe pevnej hodnoty Planckovej konštanty," povedal fyzik Michael Stock z BIPM.

Planckova konštanta patrí medzi základné konštanty v kvantovej fyzike a vyjadruje vzťah medzi energiou fotónu a frekvenciou zodpovedajúcou jeho vlnovej dĺžke.

Sústava SI má sedem základných jednotiek pre jednotlivé fyzikálne veličiny. Jednotkou dĺžky je meter, jednotkou hmotnosti kilogram, jednotkou času sekunda, jednotkou teploty kelvin, jednotkou elektrického prúdu ampér, jednotkou svietivosti kandela a jednotkou látkového množstva mol. Od základných jednotiek sa odvodzujú aj jednotky ďalších veličín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu