Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Milan Ftáčnik bol ONLINE

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik

BRATISLAVA - Vyštudovaný kybernetik vstúpil do politiky rok po revolúcii. Vo farbách SDĽ pôsobil ako poslanec národnej rady a minister školstva, neskôr sa presunul do komunálnej poliky. Starosta Petržalky by sa po sobotňajších voľbách rád stal primátorom Bratislavy.

Kandiduje ako nezávislý, avšak podporuje ho najsilnejšia opozičná strana Smer. Milan Ftáčnik odpovedal na vaše otázky v utorok od 13:00.

 

Rozhovor

13:02:06 - otázka od: viteazul Dobry den, p. Ftacnik. Mate odvahu povedat nostalgickym patdesiatnikom, ze PKO je nezdrava, skareda, rozpadavajuca budova a v konexte Riverparku ju proste bude treba zburat? Snivam o velkom auditoriu na jej mieste, kludne aj s nadzemnymi papalasskymi bytmi... Vy vlastne podporujete variant, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo na návrh primátora Ďurkovského, konkrétne poslanecký klub KDH a odídencov z SDKÚ-DS. V mojom programe navrhujem iné riešenie, zachovať z PKO maximum, čo sa dá. Na základe dohody s majiteľom pozemkov a umožniť ďalší rozvoj tohto priestoru.

13:03:38 - otázka od: Božena Gerhátová Vážený pán Ftáčnik, chcela by som sa spýtať aké kroky, po zvolení za primátora Bratislavy, urobíte pre zlepšenie športového vyžitia občanov Bratislavy? Ďakujem za odpoveď a želám Vám veľa úspechov vo funkcii primátora. V mojom programe je za 4 roky postaviť novu verejnú krytú plaváreň, novú mestskú športovú halu na loptové hry a futbalový štadión. To je minimum, plánujem tiež prepojiť existujúce cyklotrasy podľa požiadaviek samotných cyklistov.

13:08:58 - otázka od: viteazul vyčítajú vám že 1) ste komunista 2) budete ficovou bábkou 3) vaša kampaň stála veľa peňazí. prosím, vyjadrite sa k tomu Členom komunistickej strany som prestal byť v januári 1991, kedy sme spolu s Petrom Weissom a ďalšími založili SDĽ. Ak ma niekto chce súdiť ako bývalého komunistu, odpoviem výrokom Willyho Brandta: "Minulosť človeka posudzuj podľa toho, aký je dnes." V Petržalke som 4 roky pôsobil ako starosta, zvolený za Smer-SD a žiadnou Ficovou bábkou som nebol. Kandidujem ako nezávislý a Smer ma podporil ako nezávislého kandidáta s programom, ktorý presadzuje otvorenosť, transparentnosť a protikorupčné opatrenia. Náklady na kampaň zverejňujem raz za mesiac a urobím tak aj po skončení kampane. V tejto chvíli mám pocit, že kampaň pani Vášáryovej je omnoho intenzívnejšia, ako moja a som zvedavý, aké náklady na kampaň zverejní ona. Potom sa ukáže, kto mal najdrahšiu kampaň.

13:12:06 - otázka od: .::..:::: Dobry den p. Ftacnik! Co chcete spravi s podhradim? (Zuckermandel). Ten posledny navrh uzkych modernych uliciek sa mi velmi pozdaval! Jo a chcete konecne preklenut Staromestsku ulicu? Obidva tieto návrhy má realizovať súkromný investor. V prípade podhradia časť Bratislavčanov odmieta moderný charakter zástavby a chcú sa vrátiť niekam do histórie a časť ho podporuje, podobne, ako vy. Predpokladám, že sa ešte raz urobí architektonické posúdenie a následne sa prikročí k realizácii. Projekt prekrytia Staromestskej si vyžaduje posúdenie finančnej návratnosti a zatiaľ neviem o tom, že by mesto malo na to jednoznačného partnera.

13:14:51 - otázka od: Anna Pestunová Dobry deň, p. Ftáčnik máte vedomosti o tom koľko basketbalových klubov je v Petržalke a či aspoň jedna športová hala zodpovedajúcej úrovni je im k dispozícii či už na tréningy alebo majstrovské zápasy. Staršie dievčatá z BK Petržalka vyhrali v sezóne 2009/2010 MR SR ako i Slovenský pohár , ale podmienky oproti svojej konkurencii majú neporovnateľne biedne. Spomeniem Starú Turú, Piešťany a pod. V Petržalke bývame od r.1981 a je mi smutno z toho, že zastupiteľstvo pre šport doteraz urobilo veľmi málo, resp. pre basketbal vôbec nič. Môžete to akceptovať ako konštatovanie, ale poteším ma aj Vaše vysvetlenie. Mestskú športovú halu pre basketbal som si dal do programu práve preto, že viem o úspechoch petržalských basketbalistov a basketbalistiek a aj o tom, že svoje majstrovské zápasy musia hrať na Domkárskej v Ružinove. Len pre vysvetlenie, kapitálový rozpočet mestskej časti je 1 milión euro, kapitálový rozpočet mesta je 50 krát väčší, čiže takéto objekty má kapacitu stavať mesto.

13:17:27 - otázka od: Dr.Vyliz No ako ??? Sudruh Fico je vas dobry priatel ze ??? treba byty este pridelit ze ??? Roberta Fica poznám z národnej rady od roku 1992, ale žiadny byt mu neplánujem prideliť. V mestskej časti Petržalka som nepridelil jediný byt bez návrhu sociálnej a bytovej komisie, v ktorej sedelo 9 poslancov a po škandále v Starom meste som zverejnil všetky byty, pridelené v mestskej časti za uplynulé štyri roky a následne aj všetky pridelené od roku 1991. Som presvedčený, že takýto zoznam treba zverejniŤ aj na meste Bratislava, ktoré to doteraz neurobilo.

13:19:55 - otázka od: Ondrej Dobrota Ako jeden zo zástupcou najpočetnejšiej motoristickej rodiny mám otázočku, či bude vo Vašom programe aj rekonštrukcia najhoršiej cesty v Bratislave a to cesta na Kolibu.Ak áno, mám malý podnet, osloviť aj skupinu G&T ako majitelou JOJKY na finančnom podielaní, pretože ich programová tvorba seriálou preťažuje a devastuje túto komunikáciu a nakoniec aj majú na to. Motoristi a občani Koliby Vás určite budú voliť. O. Dobrota Plánujem spracovať program dopravných stavieb a rekonštrukcii ciest, ktorý schváli mestské zastupiteľstvo a podľa neho sa bude dlhodobo postupovať. O podiele súkromných investorov na budovaní infraštruktúry mesta sa už dlhšie diskutuje, ale na to je treba zákon národnej rady. Verím, že sa ho podarí presadiť.

13:21:19 - otázka od: vrtielka Nezdá sa vám,že čas bolševikov dávno vypršal a patria už len na smetisko dejín?Možno by sa mali presťahovať na Cubu,k Hugovi,alebo Kimovi! Neviem, o kom hovoríte,ale asi nie o mne. Bývalých členov komunistickej strany je na Slovensku ešte stále 500 tisíc a neviem, či by ste ich všetkých chceli poslať na Kubu.

13:23:04 - otázka od: Gabika Dobry den prajem pan Ftacnik. Mate dobreho fotografa. Pri pohlade na Vase reklamne billboardy mam pocit, ze sa na mna naozaj chystate aj milo usmiat :-)) Ako vnimate skutocnost, ze sa Bratislava stava mestom, ktore z roka na rok pritahuje stale viac turistov z roznych krajin? Dakujem. Moja predstava je taká, že Bratislava by mohla omnoho viac profitovať z cestovného ruchu, ale musí sa jeho podpore systematicky venovať. Sme destináciou, ktorú turisti navštevujú na jedno popoludnie, prípadne na jednu noc a našou ambíciou musí byt tieto čísla zvýšiť.

13:23:58 - otázka od: fanda dufam ze sa stanete primatorom BA Ďakujem vám za podporu. Príďte voliť, pretože volebná účasť pred štyrmi rokmi bola 32,5 percenta.

13:26:31 - otázka od: Jano Boroš Ahoj Milan, dufam, ze ako primator Bratislavy sa vynasnazis za vybudovanie dialnice Bratislava-Velky Krtis? Pre Bratislavu je veľkou témou budovanie diaľničného obchvatu D4 (takzvaný nultý okruh), čo je aj moja osobné priorita. S úžasom sa pozerám, ako sa z neho pred voľbami stáva politicum v prospech jednej kandidátky. Namiesto toho, aby sme spojili sily a dohodli sa na trasovaní, na časovom harmonograme a na financovaní tejto dôležitej stavby.

13:28:04 - otázka od: mufff akym sposobom ste prepojeny s Obcianskymi kandidatmi? Absolutne nijako.

13:28:26 - otázka od: ema FANDIM VAM!! Ďakujem za podporu, prídite v sobotu.

13:31:34 - otázka od: mihai dobry den. kolko ste dali na kampan, kto vam ju platil a co za to chce? Zatiaľ som zverejnil náklady za august, september a október a urobím tak aj za november. Kampaň financujem z vlatných peňazí vo výške 25 tisíc euro, z pôžičky 30 tisíc eur, z príspevkov, ktoré mi poslali jednotlivci - podporovatelia vo výške asi 40 tisíc eur a počítam aj s príspevkom strany Smer-SD vo výške 50 tisíc eur. Na tieto peniaze, ako aj na všetky väčšie dary od podporovateľov mám zmluvu, v ktorej sa píše, že dar sa poskytuje bez podmienok.

13:32:44 - otázka od: peto t4zok Kto robí tú antikampaň voči Vám? Vášáryovej ľudia? Oficiálne sú to jednotlivci, ktorých nikto nepozná, ale politicky má na nej najväčší záujem okruh ľudí okolo mojej protikandidátky.

13:33:53 - otázka od: ing. vrabec Prečo sa onehdy SDA nezlúčilo so Smerom? Ľutujete to spätne? SDA sa v decembri 2004 so Smerom zlúčila, ale z členov SDA sa do Smeru preregistrovalo len minimum jej členov. Ja odvtedy už nie som členom žiadnej politickej strany.

13:36:30 - otázka od: Karol Dobry den, chcel by som sa opytat, preco ste zaviedli monitoring? načo to bolo dobre? ked som sa uchadzal o miesto na strednej skole, vobec mi to nepomohlo a ani tym, ktori ho napisali najlepsie. Ti, ktori nevedeli z učiva nič, napisali lepsie, pretoze im ucitelia pomahali. Nemyslite, ze to minimalne bola fraška? zbytočne napatie a stresy pre tych, ktori nesli studovat na strednu skolu odbor, kde je potrebna matematika, no museli donekonecna drvit do hlavy matematicke veci,lebo prisiel monitoring a je povinny. Škoda, bolo by stresov menej. Nebola to ziadna priprava. Dakujem za odpoved. Zrejme sa ma pýtate ako bývalého ministra školstva, ale zaviedol to minister školstva Martin Fronc. Inak, myšlienka testovania žiakov sa využíva vo všetkých európskych krajinách a má svoj zmysel aj u nás. Samozrejme, o realizácii je možné diskutovať.

13:41:06 - otázka od: Michal Pán Ftáčnik, do akej miery sa staviate k free WiFi pripojeniam v turisticky zaujímavých oblastiach v Bratislave? Uvažujete, žeby bezplatné pripojenie na internet bolo napr. v linkách MHD? rovnako ma zajíma, či máte koncepciu informovania občanov o meste (o kultúrnych udalostiach, hospodárení mesta, iniciovanie nápadov, športových a vzdelanostných akciach...) či už formou internetu, tv, printu. Ďakujem Myšlienku internet zadarmo zaviedla mestská časť Praha 5, ale mala problémy s Protimonopolným úradom a s Európskou komisiou. Zavádzanie wifi pripojenia na vybraných miestach Bratislavy si viem predstaviť ako spoločný projekt poskytovateľov pripojenia a mesta. Som za maximálnu otvorenosť samosprávy a čo najširšie informovanie o tom, čo sa v meste deje. Internetová stránka mesta kamvbratislave.sk a bratislavská televízia sú tie štandartné kanály, ktoré je možno zlepšovať. Ak máte na mysli niečo ďalšie, ozvite sa po voľbách.

13:42:48 - otázka od: Ivan77 Keď budeš večer s Ftáčnikom na schôdzi tak sa ho opýtaj odkiaľ zohnal 66 000 Euro na bilbordovú kampaň !!! Opäť od Širokého ? Na túto otázku som už odpovedal. Od Juraja Širokého som nedostal ani euro, ani som sa o ne neuchádzal.

13:45:29 - otázka od: Robert Ako chcete riadiť mesto keď v ňom určite bude pravicové zastupiteľstvo? To záleží aj na vás, aké bude zloženie zastupiteľstva. Ja nemám problém ani s pravicovým zastupiteľstvom, pretože mám za sebou skúsenosť z Petržalky. Tam bolo zvolených zo 40 poslancov 37 za koalíciu SDKÚ-DS a KDH. Napriek tomu sme mali každý rok schválený rozpočet a spolu sme dosiahli výsledky, ktoré poznajú obyvatelia Petržalky (obnovené ihriská, zrevitalizované školy, atď.) Je to o tom, či chceme niečo urobiť pre Bratislavu, alebo uprednostňujeme stranícke záujmy.

13:50:09 - otázka od: Peter Poviem to takto, SMER aj pravica sa skorumpovala vo vláde, bratislavská pravica, škoda reči... Ako chcete aby sa ten železný zvyk slovenskej politiky, prisať sa na verejné rozpočty a vegetovať, obmedziť? Ale reálny recept. Skúsim konkrétne: predaj majetku prikazuje zákon robiť len cez verejnú súťaž. Výnimku môžu schváliť len poslanci troma pätinami hlasov. Podobne je to pri prenájmoch, rozhoduje zastupiteľstvo a primátor sám už nemôže prenajať ani 5 metrov štvorcových. Pri obstarávaní tovarov a služieb chcem zaviesť transparentný systém formou elektronických aukcii a verejnú kontrolu každého obstarávania. Podobne plánujem postupovať aj pri mestských organizáciach a podnikoch. Myslím si, že máte pravdu, že vplyv stan na fungovanie mesta je príliš veľký. Preto chcem posilniť občiansky charakter politiky mesta a vtiahnuť občanov do spolurozhodovania o zásadných otázkach života v meste. Aj preto kandidujem ako nezávislý.

13:51:22 - otázka od: Andrea V kampani som zachytila, že chcete obnoviť jasle za dostupné ceny. To mi príde ako utópia. Ako konkrétne to chcete urobiť? Podobne ako v MČ Nové mesto, kde dodnes prevádzkujú jasle pre zhruba 50 detí. Myslím si, že tento systém je možné rozšíriť aj do ďalších častí mesta.

13:59:13 - otázka od: Roman Slivka Dobry den, pan Vtacnik, na bilboardoch tvrdite, ze su za Vami vysledky. Ja v Petrzalke ziadny vase vysledky nevidim. Mohli by ste nam nejake vase zasluhy pre Petrzalku predstavit? Napr. ste pred volbami hovorili, ako velmi chcete pomoct Petrzalskemu futbalu. Dopadlo to tak,ze sa rusi jeden klub za druhym a najstarsi stadion na Slovensku chatra a na jeho mieste postavia hotel :-( Dakujem vopred za odpoved. Tri najdôležitejšie výsldky v Petržalke, ktoré sme dosiahli v tomto volebnom období sú: 50 verejných detských ihrísk, obnovených v spolupráci s rodičmi, výmena okien na všetkých základných a materských školách a oprava striech na vybraných z nich a zavedenie elektronických aukcii, ktoré nám ušetrili viac ako 450 tisíc eur. Petržalka dostala cenu ako samospráva, ktorá urobila najvúčší počet elektronických aukcii v Českej a Slovenskej republike. Transparency International ohodnotila Petržalku ako 4. najtransparentnejšiu samosprávu na Slovensku, najlepšiu v Bratislave. Ostatné výsledky nájdete na stránke Petržalky, ale aj na stránke www.ftacnik2010.sk. Petržalskému futbalu som pomohol, pretože najstarší futbalový klub v Petržalke dnes vedú noví ľudia. Petržalka síce hrá prvú ligu, ale je na skvelom druhom mieste. Pomohol som vybaviť finančné prostriedky z mesta pre výstavbu štadióna FC Petržalka 1898 v areáli bývalej ZŠ na Sklodowskej. Budúcu futbalovú sezónu už nebude FC hrať na Rapide, ale doma v Petržalke. A Petržalka podporila nielen prvoligový šport, ale finančne podporila činnosť detských a mládežníckych mužstiev, pretože futbal má v Petržalke viac než storočnú tradíciu. Rokoval som s pánom Kováčikom, prezidentom SFZ aj o podpore výstavby Národného futbalového štadióna. Ako jedna z možných lokalít sa uvažuje aj Petržalka.

14:03:46 - otázka od: Roman Dobry den, Ako chcete riesit sekeru ktoru do financii mesta zatalo sucasne vedenie mesta? To je smutný výsledok vládnutia doterajšieho politického zoskupenia, ktoré často a rado hovorí o rozpočtovej zodpovednosti. Výsledkom sú nezaplatené faktúry mesta vo výške 40 miliónov euro, ale to je len to, čo dnes vieme. Čiastočne ich vykryje výnos z predaja majetku, ktorý rozhodlo mestské zastupiteľstvo v roku 2010 a ktorý príde na účet mesta v r. 2011 vo výške cca 12 miliónov eur. Ministerstvo financii odhaduje, že mesto dostane v budúcom roku vyšší výnos z dane fyzických osôb vo výške 16 miliónov eur. Ale to všetko nebude stačiť, mesto bude musieť šetriť. ŠetriŤ chcem začať od seba, od svojich námestníkov, od úradníkov megistrátu a správy mestskéch organizácii a podnikov. Podobn, ako to urobila vláda Ivety Radičovej, krátením mzdových prostriedkov na správu o 10 percent. Šetriť môže aj zavedenie eletronických aukcii v ročnej úspore okolo 4 milióny eur. Mám aj ďalšie opatrenia, ale o nich neskôr.

14:10:15 - otázka od: Peto Najvacsia diskusia vznikla v kampani okolo elektricky do Petrzalky. Povedzte, preco je vas variant elektricky cez Stary Most lepsi ako tunel pod Dunaj. Vdaka Dnes som bol na odbornej porade, kde sa zvažovali obe alternatívy. Na vybudovanie tunela dnes železnice ani ministerstvo dopravy nemajú peniaze. Z výpočtov odborníkov je jasné, že Petržalka potrebuje koľajovú trať, inak sa v roku 2020 zahltia mosty tak, že v špičke nebudú prejazdné. Rozhodnutie o tom, akou cestou sa pustí mesto Bratislava pri budovaní nosného dopravného systému, musí urobiť mestské zastupiteľstvo v roku 2011, so znalosťou dopravných výkonov, času, kedy je možné trať postaviť, finančných nákladov, jednotlivých alternatív a odkiaľ na to vezmeme.

14:18:07 - otázka od: Roman K. Bratislava je modrá. Fakt si myslíte, že máte šancu? Pri voľbe primátora nevolíte v prvom rade stranu, ale volíte človeka, ktorý bude riadiť mesto. Čiže je to viac osobná voľba, v ktorej posudzujete, kto je najlepšie pripravený na to, aby zvládol tie problémy, ktoré mesto má. Dávam Bratislavčanom reálnu ponuku človeka, ktorý má skúsenosti z fungovania mesta ako starosta mestskej časti. Dosiahol som konkrétne výsledky a svoje úsilie sústreďujem na zlepšenie fungovania mesta a nešpekulujem o veľkej politike. Myslím, že je to férová ponuka a že Bratislavčania ju zvážia. Žiaľ, pre dnešok sa musím rozlúčiť, ale jedným z nosných bodov môjho programu je otvorenosť a komunikácia s občanmi mesta. Ak budem zvolený, v takýchto diskusiách aj vo verejných stretnutiach s ľuďmi budem pravidelne pokračovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu