Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Peter Nágel, riaditeľ Art Film Festu, bol online

Peter Nágel
Peter Nágel

Peter Nágel je absolventom žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. Založil prvé ponovembrové filmové periodikum na Slovensku Film Fan, kde v rokoch 1991 až 1995 pôsobil ako šéfredaktor. Vo vedúcich pozíciach pracoval neskôr aj v týždenníkoch Eurotelevízia a TV Komplet.

Po krátkom pôsobení v Slovenskom filmovom ústave (1989-1990) inicioval v roku 1992 vznik prvého medzinárodného filmového festivalu v Slovenskej republike pod názvom MFF FORUM, ktorého bol dva roky riaditeľom a následne programovým riaditeľom až do roku 1997. V roku 1999 sa stal spoluzakladateľom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, kde až do decembra 2008 zastával funkciu programového riaditeľa. Ako filmový profesionál sa zúčastňuje prestížnych filmových prehliadok a spolupracuje s viacerými slovenskými médiami. Bol členom medzinárodných porôt niekoľkých festivalov.

Po úspešnom desaťročnom období pri bratislavskom filmovom festivale sa rozhodol viesť tím v Art Film Fest Trenčianske Teplice -Trenčín. Myšlienka, ktorá ho oslovila, je jednoznačná: dať festivalu osobitný charakter a posilňovať jeho domáci i medzinárodný kredit, aby sa z tohto festivalu stalo ešte príjemnejšie, neprehliadnuteľnejšie a viac rešpektované kultúrno-spoločenské podujatie v Slovenskej republike“, dodal riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, Peter Nágel.

Rozhovor

10:40:06 - otázka od: Rudo Pekný deň p. Nágel, rád by som sa Vás spýtal,kedy pozvete do Teplíc aj legendárného Pierra Brica? - Ak by sme napríklad uvažovali o zaradení do programu sekcie vinnetuoviek alebo východonemeckých indiánok, tak potom môžme pozvať nielen P. Bricea, ale aj takého Gojka Mitiča. Kto vie, kedy sa títo stretli spolu naposledy...

10:47:04 - otázka od: Beata podla coho vyberate najme zahranicnych hosti, ale aj slovenskych ? Ak sa stane, ze vam odmietne ucast zahranicny host, mate nejaky "zalozny plan" ? Dakujem. Zelam vela uspechov vo Vasej velmi zaujimavej praci. - Čoraz dôkladnejšie platí pravidlo - čím známejšie meno, tým je zložitejšie ho nielen osloviť, ale aj získať. Samozrejme, že festival má v talóne viac osobností. Niektoré sú tzv. trvalky, teda mená, ktoré už preveril čas a kvalita ich práce. Takým je aj Gérard Depardieu, najhviezdnejší hosť 18. Art Film Festu. Ten bol v hľadáčiku organizátorov festivalu už viac rokov a z rôznych dôvodov sa to podarilo až tentoraz.

11:04:40 - otázka od: miňo Dobrý deň, prečítal som si podrobne životopis pána Nágela a prekvapilo ma, že sa v ňom neuvádza jeho pôsobenie v spoločnosti Horizont Slovakia, kde bol riaditeľom mediálnej skupiny od roku 1999 a bol spolupracovníkom Vladimíra runiho, ktorý si ho na tento post vybral. Pán Nágel, prečo ste zatajili svoje pôsobenie v Horizonte a je pravda, že vďaka peniazom klientov nebankových subjektov sa financovali aj prvé ročníky Filmového festivalu - vtedy ešte v Bratislave? - Neviem síce, ako to súvisí s pripravovaným festivalom, ale pokojne vám odpoviem. V spomínanej pozícii som pôsobil od januára 1999 do októbra 2000 a mal som na starosti vydávanie periodík TV Komplet, Profit a Lišiak. Z Horizontu som odišiel oveľa skôr ako celá jeho podnikateľská bublina praskla. V prvých dvoch ročníkoch MFF Bratislava som pôsobil ako programový riaditeľ externe a v nasledujúcich ôsmich rokoch interne. Bol som zodpovedný za programovú dramaturgiu a nie za produkčnú a finančnú.

11:04:40 - otázka od: miňo Pán Nágel, ako to bolo s Horizontom? Riadili ste tam mediálnu skupinu od roku 1999, kedy ste stáli aj na čele Bratislavského filmového festivalu. Je to pravda, že tento festival vtedy financoval Vladimír Fruni z peňazí tých nešťastníkov, čo vkladali peniaze do nebankového subjektu? vyjadrite sa prosím k tomu, prečo ste spolupracovali s Frunim.... - Myslím, že som vám odpovedal už v predchádzajúcej otázke. V Horizonte počas môjho 22-mesačného pôsobenia pracovali stovky ľudí, medzi inými napríklad aj pani Monika Beňová-Flašíková, Ivan Horský a mnohí ďaľší, ktorí dnes pôsobia v rôznych pozíciach, či už na Slovensku alebo v zahraničí.

11:08:07 - otázka od: Marcela Dobry den, pan riaditel. V prvom rade by som Vam chcela zablahozelat k vybornemu festivalu a teamu, ktory ho pripravuje. Chcela som sa opytat, ci ste velkym fanusikom futbalu a ci budete chodit viac do kina, alebo pozerat futbalove zapasy :) Nechceli ste nejaky zorganizovat aj na festivale? Dakujem a drzim palce! - Sám uvidím, ako túto dilemu vyriešim. Počas 9-dňového Art Film Festu hrá Slovensko svoje dva zápasy s Paraguajom a Talianskom, tak pevne verím, že sa mi podarí svoje povinnosti zladiť, aby som stihol aspoň druhé polčasy:)). Futbalové stretnutie v rámci festivalu je otázkou už viacerých rokov, možno nám to vyjde práve teraz.

11:10:34 - otázka od: oskar dobry den, chcel som sa spytat, nakolko sa vasa praca na Art Film Fest odlisuje od tej, ktoru ste robili na bratislavskom festivale...? alebo je to v podstate to iste, iba v inom kolektive? ktory festival vas naplna viac? - V minulom roku ro vyzeralo veľmi podobne, aj som nastúpil do podobnej funkcie. Od apríla tohto roku som už riaditeľom celého festivalu, to znamená, že nevytváram a nekoordinujem len programovú orientáciu, ale som plne zodpovedný aj všetky ďalšie zložky a činnosti festivalu.

11:17:07 - otázka od: katka5 Chcela som sa spytat, kto bol vas najoblubenejsi festivalovy host, ktoreho ste pocas svojej kariery mali moznost stretnut a preco? Mate nejake vytipovane osoby, s ktorymi by ste sa v buducnosti este chceli osobne zoznamit? Dakujem. - Art Film Fest je mojím tretím profesionálnym medzinádrodným festivalom, ktorý spoluvytváram. Začalo to všetko ešte v roku 1992 (v decembri sa konal prvý Forum), takže za tých takmer 20 rokov tých hostí bolo viac než dosť. Nemám asi najobľúbenejšieho hosťa, ale tých milých a vzácnych sa nájde niekoľko (už zosnulý ruský herec Alexander Kajdanovskij, švédsky režisér Roy Andersson, britská legenda Vanessa Redgrave alebo rakúsky filmár Ulrich Seidl. Tých osobností, ktoré by som rád na festivale privítal, je určite viac - napríklad Meryl Streep, Dustin Hoffman, David Lynch alebo Jim Jarmusch.

11:18:56 - otázka od: Paulina Pan Nagel, mozte nam povedat svoj tip na podla Vas najlepsi film tohto rocnika? - Určite nie najlepší, pretože hodnotenie je vždy silne subjektívne, ale možno najsilnejší v tomto roku je ruský film Ako som prežil toto leto, ktorý uvádzame v súťaži hraných filmov.

11:23:30 - otázka od: Le Grand Bleu Dobry den, pracovali ste aj pre Bratislavsky festival a aj pre Festival Forum. Pre ktory festival sa Vam pracovalo najlepsie a preco? Dakujem. - Na to je ťažká odpoveď. Festival Fotum, to boli nielen moje začiatky, ale začiatky organizovania medzinárodných filmových festivalov na Slovensku vôbec. Bratislavský festival mal charakter veľkomestského festival s prednosťami i negatívami s tým spojenými. A toto bude len môj druhý Art Film Fest, ktorému sa snažím dať opäť istú vyhranenú pozíciu. Ale vždy som sa snažil a snažím, aby práve toto bol ten najlepší festival na Slovensku.

11:24:22 - otázka od: Imro A co takto sekcia Monthy Python, Sverak(ovci), Woody Allan ? - Vďaka za skvelé tipy. Prečo nie, môžme sa o to pokúsiť...

11:27:26 - otázka od: Stenly Ben Pekny den, urcite ste mali problem natlacit do sekcii tie najlepsie filmy.Nebudete uvazovat,aby v buducnosti trval festival aspon o dva tri dni dlhsie? Dakujem. - Tento ročník bud určite v niečom prelomový. Po 18. Art Film Feste si musíme do najmenších podrobností zhodnotiť, či prostredie i infraštruktúra oboch festivalových miest zvládne takú veľkú ponuku nielen filmov, ale aj ďalších akcií a veľkého množstva návštevníkov. Nie, festival od piatku do ďalšej soboty je vyhovujúci.

11:28:26 - otázka od: Pfaff Viera Dobry den prajem, p. riaditel, strasne rada by som isla na festival, ale trochu horsie chodim, myslite, ze by som to mohla zvladnut, su iste pomocky pre chorych ludi, napr. na pesej zone apd. ? Dakujem pekne za odpoved. Určite áno. Aj v Trenčianskych Tepliciach i v Trenčíne sú kinosály prispôsobené aj pre takéto situácie.

11:29:06 - otázka od: Janka Peter srdecne pozdravujem a zelam vydareny festival :-) Janka - Ďakujem pekne aj za všetkých mojich kolegov, čo ho pripravujú.

11:33:28 - otázka od: Johanna Dobry den, pan Nagel, velmi sa tesim na zahranicnych hosti festivalu, ktori pridu prezentovat svoje filmy. Mohli by ste mi napisat, na koho sa urcite mozem tesit? Bude ich vela? Dakujem pakne! - Hostia k jednotlivým filmom sa neustále dolaďujú a potvrdzujú. Na festival zavítajú viacerí tvorcovia, predovšetkým k obom medzinárodným súťažiam, ale aj k ďalším sekciám (európske zákutia, nezávislý film východné prísľuby, futbal je náš život a ďalšie). Tých mien je veľa, každý bude predstavený pred konkrétnym filmom a bude možnosť s nimi aj po projekciách priamo v kinosále diskutovať. Za všetky uvediem aspoň najvýznamnejšieho islandského filmára Frifrika Thora Fridrikssona, ktorý má na festivale profil svojich 12 filmov.

11:34:55 - otázka od: helena Dobry den, chcela som sa spytat, kedy je vasa praca pocas roka najintenzivnejsia...? Hovori sa, ze vacsinu si clovek odkruti vramci priprav nez sa vlastne samotny festival zacne. Je to tak? - Najintenzívnejšia časť mojej práce začína zhruba šesť mesiacov pred samotným festivalom, ale kontinuálne a koncepčne na tom pracujem, samozrejme, po celý rok.

11:36:55 - otázka od: Karolina Dobry den, praca na festivale sa mi javi ako velmi zaujimava. Najma sprevadzanie velkych hviezd ako Omar Sharif, alebo Jeremy Irons. Chcela som sa preto opytat podla coho vyberate ludi do stabu? Dakujem za odpoved. Pozdravujem, Karolina - V rámci festivalu pracuje množstvo ľudí, vo veľkej väčšine sú to mladí ľudia, ktorí do štábu "naskakujú" pár mesiacov či týždňov pred začiatkom. Mnohí z nich sa oslovujú aj konkurzom či inzerátmi.

11:39:31 - otázka od: irena b. Dobrý deň! V Teleráne sme počuli, že Art filmfest tento rok bude počtom filmov najväčší. Veľmi sa tešíme, že tam budú vraj aj filmy zo svetových festivalov. Ktoré sa vám podarilo uloviť? - Je ich naozaj tentoraz veľa. Dovolím si povedať, že máme takmer všetky podstatné tituly najväčších svetových festivalov (Locarno, Benátky, San Sebastian, Sundance, Berlín či Cannes). Pozrite si katalóg na festivalovej web stránke, určite ich objavíte. Alebo si ich radšej príďte pozrieť do TT alebo TN osobne.

11:40:14 - otázka od: Kamila Milujeeeeeeem ART FILM FEST :) Najlepsi festival na svete! Dakujeme - Dúfam, že vás nesklame ani tento ročník!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu