Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Peter Nágel programový riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu bol online!

Už tento piatok 28. novembra sa v Palace Cinemas v Auparku otvoria brány jubilejného 10. Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý počas ôsmich dní ponúkne približne 220 filmov svetovej kinematografie, zaujímavých hostí a bohatý sprievodný program. Po prvý raz si tiež budú môcť atmosféru festivalových filmov vychutnať aj diváci v Banskej Bystrici a Košiciach.

Zaujíma Vás ako vzniká filmový festival, čo nové pre Vás v jubilejnom 10. roku pripravili jeho organizátori, alebo by ste sa len chceli opýtať ako si spomedzi toľkých filmov vybrať ten najlepší film pre Vás? Ak si kladiete podobné otázky, neváhajte a opýtajte sa toho najpovolanejšieho - programového riaditeľa Medzinárodného filmového festivalu Petra Nágela!

Peter Nágel sa na rodil v roku 1958 v Trenčíne. Absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobil ako šéfredaktor prvého ponovembrového filmového periodika na Slovensku mesačníka Film Fan (1990-1995). Vo vedúcich pozíciach pracoval aj v týždenníkoch Eurotelevízia a TV komplet. Po krátkom pôsobení v Slovenskom filmovom ústave založil v roku 1992 prvý Medzinárodný filmový festival FORUM, ktorého bol riaditeľom a neskôr programovým riaditeľom do roku 1997. Od roku 1999 je programovým riaditeľom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Pravidelne sa zúčastňuje najprestížnejších filmových prehliadok a spolupracuje s viacerými periodikami.

Rozhovor

09:49:39 - otázka od: Katka Dobry den, chcem sa opytat, ze ktory film v doterajsej celosvetovej produkcii je ten TOP.. Od pociatku az doteraz.. Alebo skuste takto - ktory zahranicny a ktory slovensky.. Zaujima ma nie Vas objektivny odborny pohlad, ale subjektivny nazor.. Fiha, a lahsiu otazku na uvod nemate?:)) Tak z tych zahranicnych je mna ten absolutny top OBCAN KANE, pretoze urcil vyvin filmoveho rozpravania a postupov prakticky az po sucasnost. Zo slovenskych, aj ked je to oficialne ceskoslovensky film, nepochybne OBCHOD NA KORZE, ktory podla mna zatial najlepsie z domacich filmov najpresnejsie vystihol tragediu maleho cloveka a tragediu maleho naroda v kulise historickej zlomovej udalosti.

09:54:25 - otázka od: Katarina Ahoj Peter, zaujimalo by ma, o. i., na ktore filmove hviezdy sa tento rok mozeme na festivale tesit, kto prijal pozvanie - sesternica Katka Tohtorocny festival sa mal niest v znameni Guillauma Depardieua, hviezdneho syna Gerarda D. Je protagonistom sutazneho filmu Versailles. Zial, po niekolkonasobnom potvrdeni jeho ucasti prisla 13. oktobra smutna sprava o jeho predcasnom skone. V Bratislave vsak privitame svetoznameho oscaroveho rezisera Istvana Szaboa i jeho mladsich kolegov - Kornela Mundruczoa (Delta) i Gyorgyho Palfiho (Taxidermia), ktori patri medzi najväcsie hviezdy sucasneho europskeho nezavisleho filmu.

09:58:01 - otázka od: nada dobry den prajem, cim bude odlisny festival od minulorocneho? Napriklad tym, ze ponukneme uplne ine filmy ako v minulom roku, mame po case noveho prezidenta festivalu, v tomto pripade pani prezidentku - MARIU REHAKOVU. a tiez tym, ze po prvy raz v historii sa festival paralelne objavi aj v Kosiciach a Banskej Bystrici - hoc len na jeden den.

10:02:17 - otázka od: marina dobry, p. Nagel, chcela by som sa opytat, ktory film by ste odporucili ist si pozriet. Skusim vybrat aspon dva z hlavnych sekcii. Sutaz - BASTARDI a SVIATOCNY AUGUSTOVY OBED, Nezavisly film - IL DIVO a DELTA, Europsky film - GOMORA a STYRI NOCI S ANNOU, Svetovy cas - VYMENA a JAY, Hudba a film MOMENTKY a JOY DIVISION, Zvlastne uvedenie - IVETKA A HORA a DEDICIA.

10:03:21 - otázka od: patrik Zdravim, akou pracou sa zivite mimo filmoveho festivalu? Tuto pracu vykonavam na plny uväzok. Sporadicky spolupracujem s roznymi mediami a filmovymi a instituciami.

10:03:52 - otázka od: Sesternica Janka Ahoj Peter ako kazdy rok sa tesim ze si budem moct pozriet netradicne, dobre a zaujimave filmy. Dufam ze sa stretneme. zelam vydareny jubilejny rocnik :o) sesternica Janka Dakujem a tesim sa na stretnutie - po roku.

10:07:52 - otázka od: kucharova eva Dobrý deň Peter, pamatáš sa na môjho brata Stana Kuchara? Študovali ste spolu. Zomrel. Ale to som nechcela na tomto fore rozoberať. Mám otázku: Čo by ste mi odporúčali vidieť na festivale? Aké dobré filmy ponúkate? Filmy ktorej produkcie? Niečo konkrétnejšie. S pozdravom Eva Uz som nejake filmy vybral, ale samozrejme skvelych filmov je ovela viac. Na festivalovej web stranke je uz k dispozicii kompletny katalog, treba si to podrobnejsie pozriet. Niekto vyhladava filmy neznamych tvorcov, iny uprednostnuje slavne mena, dalsi hlada nieco na zamyslenie, a niekto sa chce inteligentne pobavit. Myslim, ze toto vsetko sa da objavit v programe 10. MFf Bratislava. Inak, to so Stanom ma velmi mrzi. Pekne pozdravujem.

10:11:50 - otázka od: dada Pekny den Peter, chcela by som sa opytat, podla coho vyberate filmy na festival? Kedze programovemu vyberu festivalovych filmov sa venujem takmer 20 rokov, su spolahlive metody - ako objavit "dobry" film (navsteva inych festivalov, kontakty, stretnutia, sledovanie odbornej tlace, a pod.). Ale najdolezitejsi zo vsetko musi presvedcivy pocit, ze prave toto je vhodne do nasho programu. A to urcuju vylucne subjektivne kriteria, ktore je potrebne rozvijat neustale.

10:12:48 - otázka od: julka zdravim, co by ste robil, keby ste sa nevenoval medzinarodnemu filmovemu festivalu? :) Skoncil som zurnalistiku a viac rokov som v tejto branzi posobil - az do roku 2000. Takze by som bol asi nadalej novinarom.

10:17:01 - otázka od: Miska dobry den, a mate v ponuke aj nieco nudne? :)) Dobra otazka. Ak mate na mysli klasicku trojhodinovu konverzacku, tak to vas asi sklamem. Existuje aj opacny extrem - niekedy ani 40-minutova snimka sa neda dopozerat. Osobne by som privital, a teraz to myslim absolutne uprimne, ak uvidite pocas festivalu pre vas vyslovene "nudu", dajte mi, prosim, vediet. Urcite sa tym budem zaoberat.

10:18:58 - otázka od: peter Zdravim Vas,bude aj nejaky kulturny program v ramci festivalu?ako to blo v minulosti,tam hrali nejake jazzove kapely Urcite. Minimalne kazdy druhy vecer bude v kinofoyeri prijemna hudobna produkcia, ktora by mala fungovat minimalne do polnoci.

10:21:32 - otázka od: ziacka zita Chcem sa opytat, ci uz pocitujete zaludocnu nervozitu, festival zacina za par dni... ? Nechcem sa hrat na otrleho kozaka, ktoreho uz len tak nieco nerozhadze. Tychto par dni pred festivalom vzdy prezivam rovnako "intenzivny" pocit, kedze program je uz nielen uzavrety, ale aj na web stranke: nadejam sa, ze vsetky filmy dostaneme nacas a nebude potrebne robit ani jednu zmenu. Dufam, ze som to prave nezakrikol.

10:25:27 - otázka od: Irena Dobrý deň. Budú festival sprevádzať aj nejaké workshopy pre mladých filmárov, resp. uvidíme aj filmy študentov VŠMU alebo zahraničných umeleckých škôl? Jubilejny rocnik ponukne az dva medzinarodne silne a reprezentativne worshopy. Prvy sa bude konat 27. a 28. novembra a je venovany velmi pritazlivej temy, a sice modernemu marketingu v sucasnom filmovom priemysle. Druhy sa udeje od 1. do 5. decembra a seminar bude zamerany na prakticku vymenu skusenosti producentov a scenaristov. V sekcii Slovensky film 2008 uvedieme aj vyber toho najlepsieho, co v tomto roku na pode VSMU vzniklo.

10:28:54 - otázka od: Katka Srdecna vdaka za odpoved aj pre mna je ten Top Obchod na korze..a ten Obcan Kane je z akehoi roku-..a Obchod na korze je scasti slovensky,lebo exceluje v nom Jozko Kroner.. A dnes je Katariny, tak mi kludne mozte zablahozelat..:))) No ved, a nielen preto tento film ostane pre man navzdy slovensky. Obcan Kane je slavny film z roku 1940, ktory ako svoju rezijnu prvotinu vytvoril i titulnu postavu (inspirovanu realnymi osudmi magnata R. Hearsta) stvarnil americky filmar Orson Welles. Osobne gratulujem k meninam i vsetkym dalsim Katarinkam!

10:30:45 - otázka od: Viera Dobrý deň. Profesia programového riaditeľa zrejme obnáša aj hodiny a hodiny strávené v kine pri výbere na festivaloch v iných krajinách. Ako to zvládate a koľko filmov denne odpozeráte? To zalezi od roznych faktorov... Ale ked uz som plne "aklimatizovany", tak moja denna davka sa pohybuje medzi 6 az 8 filmami denne-nocne.

10:33:05 - otázka od: tomáš jo regellt madaro serusko jak se mace bači a vy jak sa mate a čo by ste chceli na vianoce Nagyon jo. To je asi tak vsetkom. co okrem podakovania a "ruky bozkavam" z madarciny ovladam. Dufam, ze aj vy sa mate dobre. Ak by ste mali zaujem, tak v programe 10. MFF Bratislava uvadzame aj niekolko pozoruhodnych madarskych filmov. Tak nezavahajte:)))!

10:37:53 - otázka od: Iveta S. Zdravím! Vraj mal byť v programe aj najnovší dlho očakávaný film Sláva Luthera, ktorý robil so svojim bratom. Uvdíme ho? Mate vyborne informacie. Este posledny vikend sme si to s panom Lutherom potvrdili. Zial, na poslednu chvilu sa jeho bratovi, znamemu kameramanovi Igorovi, zmenil program, a preto nemohol byt v Prahe pri poslednych korekcnych upravach vysledneho obrazu. Z tohto dovodu sa nestihne na Barrandove vyrobit vhodna kopia, ktora by sa mohla premietat na nasom festivale. Mrzi to aj rezisera Luthera, ktory si prave touto projekciou chcel otestovat prve reakcie vnimaveho publika. Neda sa nic robit, vsetci si musime pockat na distribucne uvedenie filmu koncom januara buduceho roku.

10:43:36 - otázka od: Irča Môžete o sebe povedať, že ste po tých rokoch závislý od filmov? Ktorá téma súčasného filmu v rámci celého sveta viac najviac osloví? Urcite nie. Hoci mam moznost vidiet v ramci pracovnych projekcii vsetky filmy, ktore prichadzaju do slovenskej distribucie, az na male vynimky sa ich vobec nezucastnujem. Pravda, ked som na nejakom velkom festivale, to sa zo mna stava asi naozaj "zavisly" clovek. Aj preto, zial, okrem festivalovych centier vela toho z Cannes, Benatok, Rotterdamu, Berlina ci inych miest nepoznam, hoci si kazdy rok hovorim, ze uz nemusim vidiet tolko filmov a pojdem spoznavat aj ine krasy sveta. Druha otazka je pomerne zlozita. Vzdy ma oslovi osud zdanlivo bezvyznamneho jedinca v zlozitych podmienkach jeho existencie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu