Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jozef Heriban bol online!

Jozef Heriban Zobraziť galériu (4)
Jozef Heriban

Jozef Heriban je autor prózy Intimita vlkov, ktorá sa stala dva týždne pred jej vydaním najpredávanejším titulom najväčšieho internetového kníhkupectva na Slovensku martinus.sk. Napísal knihu Úspech má srdce žraloka, ktorá zvíťazila v čitateľskej ankete „Kniha roka 2007“ dvojtýždenníka Knižná revue a novelu Niekto na mňa stále píska, ktorá získala v roku 1993 v anonymnej súťaži Literárneho fondu 1. miesto.

Je spoluautorom a spolurežisérom divácky úspešných filmových komédií Utekajme, už ide!, Dávajte si pozor!, seriálu grotesiek Bud Bindi, ktoré získali množstvo ocenení na medzinárodných filmových festivaloch v San Franciscu, Philadelphii, Káhire, Houstone a inde.

Študoval hudbu na Konzervatóriu v Bratislave a estetickú výchovu - slovenčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Potom jedenásť rokov pôsobil v Slovenskej filmovej tvorbe ako dramaturg, scenárista, režisér a vedúci skupiny hraných filmov. Neskôr pracoval v oblasti marketingu (najskôr ako riaditeľ public relations a člen predstavenstva Eurotel Bratislava, potom ako riaditeľ reklamy a vedúci public relations v TV Markíza). V rokoch 2002-2006 bol poslancom NR SR,  pozorovateľom a poslancom Európskeho parlamentu.

V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ marketingu Medzinárodného filmového festivalu Bratislava a externe prednáša na Fakulte managementu UK a Filozofickej fakulte UK v Bratislave.

 

Počet detí:  2
Motto: Ak zaútočíme, zomrieme. Ak ustúpime, zomrieme.
Tak načo ustupovať?! (Zulskí bojovníci)
Profesia/Kariéra:  spisovateľ, scenárista, režisér, pedagóg
Najväčší životný úspech:

vzťah s mojimi dcérami

Na čo sa najviac tešíte v tomto roku? na inteligentné rozhovory :)
Osobnosť, s ktorou by ste sa chceli stretnúť Imhotep - architekt, lekár, veľkňaz, strážca pečate
prvý po faraónovi Džóserovi
Šport, ktorému sa venujete tenis, volejbal, rýchla chôdza, lyžovanie 
Najobľúbenejšie jedlo a nápoj zemiakové placky, pagáčiky
Obľúbená hudba, film, kniha Filmov je veľmi veľa. Ak mám povedať jeden,
tak potom Forrest Gump
Kníh je ešte viac. Salingerovo Kto chytá v žite
Obľúbená technická hračka počítač
Najobľúbenejšie miesto/dovolenková destinácia Egypt - Luxor, Údolie kráľov
Činnosť, pri ktorej si oddýchnete  Všetko, čo súvisí s pohybom

 

Rozhovor

09:47:30 - otázka od: Ján Vančo ml. Dobrý deň.´Mám 2 otázky 1)Chcem sa spýtať čo hovoríte na úspešný predpredaj "Intimity vlkov" v najväčšom internetovom kníhkupectve? 2)Kedy sa začali vaše spisovateľské začiatky, dlho ste písali iba do šuplíka? ďakujem a prajem veľa úspechov. PS: Na knihu sa veľmi teším ;-) Dobrý deň. :) 1) To, že je Intimita vlkov už druhý týždeň najobjednávanejšia na martinus.sk je pre mňa veľké prekvapenie. Hlavne preto, že je tam veľká konkurencia svetových bestsellerov, ktoré práve vychádzajú. Teším sa :) 2) Začal som písať rozhlasové hry pred 30 rokmi. Prvú prózu Niekto na mňa stále píska som napísal do anonymnej súťaže Literárneho fondu pred 15 rokmi. Nepísal som do šuflíka. :) Ďakujem za želanie. Budem sa snažiť....

09:47:30 - otázka od: liana Zelam Vam vela stastia v kariere. Liana, ďakujem.

09:47:30 - otázka od: FF Dobry den, co mate dnes este na plane? vdaka a pekny den prajem Dnes by som sa mal ešte stretnúť so štábom televízie Markíza.

09:49:52 - otázka od: Pavol Dobry. Laka vas stale politika? Politickú situáciu sledujem, ale robím teraz to, čo som chcel robiť celý život. Píšem knihy, prednášam na Univerzite, organizujem Medzinárodný filmový festival Bratislava....Som spokojný...Takze odpoveď je, že ma zatiaľ neláka.

09:52:14 - otázka od: Klara Chcem sa vas opytat, pan Heriban, na co ste vo svojom zivote najviac hrdy a tiez na com momentalne pracujete. Dakujem a zelam vela uspechov Klara, napísal som to aj do dotazníka....som hrdý na môj vzťah s mojimi dcérami. Úžasne ma baví život s nimi. :) Momentálne sme začali písať spolu s Palom Jursom a Petrom Marcinom scenár filmovej komédie.

09:55:43 - otázka od: laco Zdravim pan Heriban.Vsimol som si-coskoro sa na trh dostane uz vasa tretia kniha. Co Vam dalo pisanie? objavili ste v nom caro alebo drinu? Vdaka za odpoved.Tesim sa na Intimitu vlkov. Zdravím Laco. Vždy ma bavila literatúra, ktorú som aj študoval. Mám rád múdrych spisovateľov :) Takže písanie je pre mňa sebavyjadrenie. Keď píšem, žijem vo virtuálnom svete. Som napojený na moje podvedomie a to je veľmi vzrušujúce. Aj ja sa teším, že sa tešíte :)

09:56:52 - otázka od: ada Dobry den pan Heriban.Na nete som precitala niekolko dostupnych ukazok z Intimity vlkov.Vo vasom pribehu prevladaju viac spomienky alebo vasa fantazia:)? Intimita vlkov je literatúra. Je to fiktívny príbeh, ktorý sa odohral v mojej hlave.

09:59:15 - otázka od: Lenka Prajem pekny vecer p. Jozef Heriban! Je to prvykrat, co som sa rozhodla takto reagovat. Celkom sa zaujimam o marketing a veci s tym suvisiace a nedavno som mala v rukach Vasu knihu. To bol ten okamih, kedy som Vas zacala nejako vnimat. Napriek tomu, ze som si knihu nezakupila,zanechali ste dojem. Ak smiem poziadat, skuste mi povedat, co bolo pre Vas impulzom k uspenosti a co ste mali navedomi pri svojom napredovani. Dakujem za Vas cas, ktory venujete tymto riadkam. S uctou zostava LG Ahoj Lenka... Marketingu, komunikácii a značke sa venujem už vyše dvadsať rokov. Keď som začal prednášať kreativitu v marketingovej komunikácii mal som pocit, že by som mal na túto tému niečo napísať. Tak som napísla knihu Úspech má srdce žraloka.

10:00:07 - otázka od: Smiem sa spytat, a napisem svoju otazku s uvedenim emailu, bude moja otazka zverejnena, alebo odpoved dostanem na mail? Keď sa spýtate, budem odpovedať. Objaví sa to v tomto rozhovore. :)

10:01:39 - otázka od: Jozef kucman Navštevoval ste 6.Základnú deväťročnú školu na Gorkého ulici? Ahoj Jozef. Navštevoval som ZŠ v Trnave. Už to bolo dávno, ale asi to bolo na Gorkého ulici.

10:05:45 - otázka od: Sima Vo Vašej kariére ste sa venovali aj marketingu. Akú má zásluhu na úspechu Vašej 2. knihy (Srdce žraloka) a na zvýšenom záujme o 3. - Intimitu vlkov? Prezradíte, aký je podiel fikcie a aký autobiografie v Intimite vlkov? Podľa mňa najdôležitejšie je napísať dobrú knihu, alebo natočiť dobrý film. Marketing pomáha hlavne na začiatku. Potom už začne fungovať "ústne podanie". :) Najdôležitejšie je, čo si ľudia hovoria v električke, alebo doma pri stole. :) Len to zopakujem. Ak je kniha dobrá je úplne jedno, či je to autobiografia alebo fikcia.

10:07:02 - otázka od: julo Dobry den prajem p.Heriban, vasa manzelka je pritazliva zena, chcem sa spytat, ci velmi ziarlite, ked vidite, ze sa okolo nech obsmietaju ini muzi :) Ahoj Julo. Našťastie som na moju manželku nikdy nežiarlil. Som rád, keď sa muži o ňu zaujímajú. To znamená, že som si dobre vybral. :)

10:08:18 - otázka od: peter dobry den zelam, planujte nejaky film v blizkej buducnosti? Už som na túto otázku odpovedal. Píšeme scenár na filmovú komédiu. Mala by sa volať: Som šťastný ... Pomoc!

10:10:47 - otázka od: sixi Dobry den, ako dlho Vam trvalo napisanie knihy? Dakujem za odpoved. Sixi, Intimitu vlkov som mal vymyslenú asi 5 rokov. Robil som si poznámky. Písal som ju každý deň 10 mesiacov...Ale ten príbeh, ktorý som mal vymyslený sa celkom zmenil...Postavy začali žiť a celkom ho zmenili :)

10:12:31 - otázka od: kuko Dobry, bol ste na dovolenke? Okrem Egyptu mate aku dalsiu destinaciu v oblube? Okrem Egyptu veľmi rád chodím na grécky ostrov Rhodos. Boli sme pár dní v Chorvátsku. Už sa teším na Luxor alebo Tabu. Dúfam, že sa tam na jeseň dostaneme.

10:14:19 - otázka od: kika zaujimave motto :) Aj mne sa páči :) Treba ísť stále dopredu. Keď sa prestaneme hýbať, zomierame. :)

10:16:15 - otázka od: klaudia dobry den prajem p. Heriban, viete varit? :) Niekedy som vedel variť. Ale moje dievčatá varia fantasticky. Sú mimoriadne talentované kuchárky. Všetky tri. :) Nedokážem im konkurovať a tak som sa v tejto oblasti stiahol.

10:18:10 - otázka od: laco Pan Heriban, na ktoru zo svojich knih ste najpysnejsi? vopred vdaka za odpoved Laco, to je ako s deťmi. Všetky mám rád. Je to kus môjho života. Prebdené noci a množstvo kilometrov rýchlej chôdze. Veľmi som chcel napísať Intimitu. Som rád, že sa mi to podarilo.

10:19:35 - otázka od: gabika Dobry den,Vasa dcera pise clanky do internetoveho portalu,ako som si vsimla, ktore uverejnuje aj isty casopis, precitali ste si uz nieco co napisala ? Tami, je podľa môjho názoru veľmi dobrá novinárka. Pravidelne čítam jej články aj jej blogy. Mimochodom aj výborne fotí. Som jej fanúšik :)

10:20:06 - otázka od: ivana s pani manzelkou vam to velmi pristane, vela stastia Ivana, ďakujem. Budeme sa snažiť. :)

10:23:52 - otázka od: klarika dobry den prajem p. Heriban, ake oblecenie preferujete? Preferujem uvoľnené až "študentské" oblečenie. Ale dobre sa cítim aj v oblekoch a v smokingu. Nerobí mi problém zahrať očakávanú úlohu. :) Každé oblečenie ovplyňuje naše správanie.

10:28:09 - otázka od: Ivan Dobry den pan Heriban, vidim ze tu ta otazka uz viac krat padla, ale po precitani uryvkov na Martinus.sk mi stale vrta v hlave a velmi by ma zaujimalo, ake % z knihy je fikcia a ake % je realita... este som necital knihu, ale podla popisov - praca v TV, politike, dcery, ... to vyzera na Vas! :-)) Dakujem a drzim palce! Ivan, opisoval som prostredie, ktoré som dôverne poznal. Bol som reálne v hoteli Hilton v Portoriku aj v Eilate. Ale napríklad erotické scény v spomínaných hoteloch sú vymyslenén :) Rovnako je pravda, že som pracoval v televízii, ale rozhovory a situácie v televízii sú fikcia.

10:31:53 - otázka od: Silvia Dobrý! Mám 2 otázky. 1.Veľmi sa mi páčila Vaša prvá knižka "Niekto na mňa stále píska". Mohli by ste ju porovnať s "Intimitou vlkov"? 2.Neškodí Vašej najnovšej próze reklama zameraná predovšetkým na jej škandalózne erotický, miestami až pornografický obsah? Ďakujem. 1. Intimita vlkov je erotickejšia, intímnejšia, možno aj trochu smutnejšia. Dal som do nej veľa emotivity. Pred 15 rokmi som ešte nevedel to, čo viem teraz. 2. Myslím si, že žiadnej knihe neublíži, keď sa o nej píše. Čitatelia si nakoniec urobia vlastný úsudok. Tí, čo čítali Intimitu hovoria, že je hlavne dojímavá :)

10:33:34 - otázka od: Dominika Vsetkym prajem pekny den. Pan Heriban, ktoru z postav vasej poslednej knihy ste si najviac oblubili a preco? Intimite vlkov zelam vela uspechov. Ďakujem. Mám rád všetky postavy. Predpokladám, že každý spisovateľ má rád svoje postavy. Aj záporné aj kladné. Možno najradšej máme postavy, ktoré sú hriešne. :)

10:34:25 - otázka od: martin Co si myslite o Pavovi Ruskovi ako jeho byvaly kolega? ANO asi dlhodobu perspektivu nemala? ˇMartin, nerád by som v tomto rozhovore komentoval mojich bývalých kolegov.

10:35:01 - otázka od: Ivan Preco ste sa stiahli z varenia, ved to popiera vase motto! :-))))) To je pravda. Porozmýšľam. Asi znovu zabojujem. :)

10:39:13 - otázka od: ada Pan Heriban , co Vas motivovalo vratit sa opat k proze? Už som písal, že veľmi uznávam spisovateľskú prácu. Mám rád spisoveteľov. Aj keď sa hovorí, že najbližšie k Bohu majú hudobní skladatelia, hudba, fascinuje ma, ako dokážu niektorí ľudia presne pomenovať pocity a všetko čo sa deje okolo nás. Nevrátil som sa. Len som čakal na príležitosť, aby som mohol znovu niečo napísať. :)

10:42:10 - otázka od: Lenka Pekne dopoludnie p. Heriban,dakujem za Vasu predchadzajucu odpoved. Vedeli ste uz mladosti, co presne by ste chceli robit? A zaroven, co Vas dokaze "aktivizovat" k dalsiemu napredovaniu? LG Lenka, ako malý chlapec som chcel byť hudobníkom. Preto som išiel aj na Konzervatórium. Neskôr som chcel byť režisérom, ale študoval som estetiku a slovenčinu. Nakoniec som sa k réžii dostal inou cestou. Potom som robil v živote všeličo možné. Baví ma, keď človek mení pozície. Keď robím dlho jednu činnosť, začnem sa nudiť.

10:45:15 - otázka od: Danica Dobrý deň pán Heriban, Forrest Gump a Holden....hmm... niečo medzi tým je môj 23 ročný syn, tie knihy mi veľa dali a stále z nich čerpám silu, pretože môje deti - tak ako krásne Vy hovoríte o svojich sú pre mňa najväčšie šťastie v živote. Želám všetko dobré celej rodine. Forrest Gump a Kto chytá v žite je klasika. Aj ja želám Vašej rodine všetko naj. Ako aj všetkým, ktorí sa zapojili do tohto rozhovoru. :) Všetkým želám pekný život! :)

10:47:55 - otázka od: Ema Ondrusova Ahoj Jozef, Tvoja nova kniha ma zaskocila, prekvapila, nadchla, pohorsila ale aj potesila...vlastne som rada, ze je...o tom niekedy inokedy... viem, ze si Egyptom nadseny, ale mozes vysvetlit preco prave IMHOTEP? Zelam Vam s Alenkou a detmi hlavne vela zdravia, ahoj Ema Ešte môžem odpovedať na jednu otázku. Tak to využívam. Ema, ďakujem. O Imhotepovi sa určite porozprávame, keď sa stretneme.:) Ešte raz všetkým želám pekný deň. :)))))

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu