Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kandidát do Európskeho parlamentu za PS a Spolu Michal Wiezik JE ONLINE

PR článok

Nefunkčný rybovod? Natočí detailné zábery uväznených rýb na riečnej hati. Plánovaná ťažba v chránených dolinách? Je tam, aby zozbieral vedecké dáta na podporu ich ochrany. V neprístupných terénoch mapuje slovenské pralesy, no pôsobí aj vo vedeckej komisii pre ich ochranu. Docent Michal Wiezik je ekológ z Technickej univerzity vo Zvolene a kandidát do Európskeho parlamentu za koalíciu Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia. Vo štvrtok o 11:00 bude ONLINE. Pýtajte sa!

Wiezik za slovenskú prírodu bojuje z pozície vedca a pedagóga. Ochrana prírody je na Slovensku podľa neho na úrovni štátu v podstate nefunkčná. „Takmer čokoľvek pozitívne sa podarí, je to výsledok občianskeho aktivizmu.“ Práve preto okrem práce vedca roky bojuje za ochranu prírody aj z pozície aktivistu. Podporuje iniciatívu My sme les, angažuje sa proti rozsiahlym výrubom či chráni ohrozené včely. Ochrana prírody a životného prostredia je preňho poslaním.

Viac o téme: Michal Wiezik
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

16.05.2019 11:56 - otázka od Dano
Dobry den, preco chcete ist chranit slovensku prirodu do europarlamentu?
Slovensko je súčasťou EÚ a európska ochrana prírody je už dávno aj našou vecou. Iná cesta vlastne ani nie je. Vďaka EÚ chránime divočinu, hlucháne, živé rieky. Čiže pre mňa je úloha EÚ pre ochranu slovenskej prírody úplne zrejmá.
16.05.2019 11:53 - otázka od Michal
Dobrý deň chcel by som sa opýtať pána Wiezika na postreky proti komárom ktoré sa majú robiť v blízkosti Bratislavy a priľahlých obciach aj v intraviláne insekticídom Bti (Bacillus thuringiensis israelensis). Je táto látka ktorou idú postrekovať nebezpečná pre ľudí a ostatné živočíchy? Táto látka zabíja všetky dvojkrídlovce. Ďakujem
Ďakujem za otázku, ktorá vôbec nie je jednoduchá. V prvom rade ide principiálne o inú situáciu, ako pri mníške. Tu zohráva svoju úlohu aj obyvateľstvo a komfort pobytu v meste. Vítam, že postreky sa nemajú realizovať prostredníctvom cypermetrínu, ale aj Bti budem mať svoj dopad na ekosystém a môže byť dráždivý pre ľudí. Ozaj je to zložitá otázka o nastavení priorít a zodpovedať na ňu by mali hlavne obyvatelia oblastí, kde sa majú postreky realizovať.
16.05.2019 11:45 - otázka od Tomas
Aké konkrétne témy chcete v EÚ riešiť?
Snáď najdôležitejšou témou je boj proti klimatickej zmene, ktorú som už spomínal. Musíme tiež začať skutočne chrániť vodu. Budem presadzovať celoeurópsky program ochrany vodných zdrojov pred vysychaním, ako aj znečistením nebezpečnými chemikáliami. Zároveň je potrebné zaviesť opatrenia na revitalizáciu riek a prevenciu pred nevhodnými vodohospodárskymi zásahmi. Veľmi dôležitou témou je znečistenie ovzdušia. Ročne stojí život 6 000 Slovákov, dokopy 400 000 Európanov. Opatrenia za záchranu klímy sú aj opatreniami pre čistejší vzduch. Poslednou z najdôležitejších tém sú bezzásahové územia. Divočina lepšie hospodári s vodou, pomáha v boji s klimatickou zmenou, poskytuje útočisko vzácnym druhom, vďaka ktorým je naša krajina výnimočná. Divočina je krásna, vie inšpirovať a liečiť. Zachovanie a ochrana takýchto území je kľúčová pre rozvoj regiónov na báze prírodného turizmu.
16.05.2019 11:44 - otázka od Erik
Riešite letecké postreky. Čo je na nich zlé?
Štátni a vojenskí lesníci plánovali v máji letecké postreky v dubových lesoch proti mníške veľkohlavej. Mali byť realizované v období najväčšej aktivity hmyzu a vtákov. Dubiny pritom patria medzi druhovo najpestrejšie lesy. Ľudia z okolia sem chodia oddychovať, vedci robiť výskum. Postreky by zasiahli aj chránené živočíchy a nepriamo poznačili celý ekosystém na roky dopredu. Letecké postreky sú pritom vďaka smernici EÚ od roku 2009 všeobecne zakázané. Postreky nie sú len škodlivé, ale aj zbytočné. Dubové lesy zažívali pravidelné premnoženie mníšky v minulosti, keď nikto lesy nestriekal, sú na to dokonalo prispôsobené. Podľa môjho názoru je to jednoznačné mrhanie verejnými zdrojmi. Našťastie, vďaka našej snahe a zapojeniu občanov, dostali minulý piatok postreky stopku. Ale je to vec, ktorú treba riešiť systémovo, na politickej úrovni. Aj preto som sa rozhodol vstúpiť do politiky.
16.05.2019 11:44 - otázka od Tomáš
Ak vám záleží na ochrane slovenskej prírody, prečo nekandidujete na Slovensku?
Ako som už spomínal, spolupráca vo veciach ochrany prírody je v Európe úplne kľúčová a je nevyhnutné podieľať sa na nej s odborným zastúpením. To samozrejme neznamená, že ak budem zvolený, nebudem sa naďalej angažovať aj na Slovensku. Dlhé roky spolupracujem s mnohými vedcami aj aktivistami, napríklad aj s Erikom Balážom, ktorý bude kandidovať v parlamentných voľbách 2020.
16.05.2019 11:43 - otázka od Daniel
Čo sa vôbec dá urobiť v únii pre ochranu prírody?
Spolupráca na európskej úrovni v ochrane životného prostredia dáva obrovský zmysel. Klimatickú zmenu, snáď najväčšiu hrozbu dneška, nevyrieši jeden štát. Príroda nepozná hranice. Ak dôjde k znečisteniu Dunaja, zasiahne to kvalitu vody aj na Slovensku. Hranice nepoznajú ani zvieratá. Nemôžeme vlka chrániť a za hranicami ho strieľať. Bez spolupráce o naše prírodné bohatstvo všetci prídeme. EÚ nie je dokonalá, ale vo veciach ochrany prírody nás jednoznačne ťahá vpred. Pomohla nám aj pri ochrane Tichej a Kôprovej doliny vo Vysokých Tatrách či záchrane hlucháňa. Aj preto tam treba mať riadne a odborné zastúpenie.
16.05.2019 11:41 - otázka od Miroslav Fitoš
Aké konkrétne opatrenia navrhujete podniknúť na boj s klimatickými zmenami a ich dôsledkami. Ďakujem
Podporíme snahy o zníženie produkcie skleníkových plynov z priemyslu, dopravy aj redukciou spotreby. Presadzujeme obnoviteľné zdroje energie so zameraním na fotovoltaiku a udržateľné využívanie ostatných zdrojov. Považujeme za potrebné zrušiť dotácie na spaľovanie fosílnych palív a veľký dôraz kladieme aj na ochranu a obnovu prirodzených funkcií lesov, riek, mokradí a pôdy ako zachytávačov uhlíka.
16.05.2019 11:38 - otázka od Hox
Zdravim, je ekstremizmus najvacou hrozbou, vacsou ako tou, ktorej sa venujete vy? Pretoze PS furt otravuje iba s nejakym ekstremizmom a holokaustom, pricom o lesoch a prirode tak nepocut.
Extrémizmus je možné vidieť v mnohých aspektoch našej spoločnosti. Extrémizmus, ktorý máte na mysli, považujem za vážny problém a najmä preto, že ignoruje tragické historické udalosti 20. storočia, ktorých následky vidieť ešte do dnes. Téma ochrany prírody je však tiež veľmi dôležitá, nakoľko jej zanedbávanie takisto smeruje k ohrozeniu života a prospechu našej spoločnosti.
16.05.2019 11:34 - otázka od Jani
Zdravím. Všetci sľubujú hory doly pred akými koľvek voľbami. A keď sa dostanú ku korytu tak už je všetko inak. Drvivú väčšinu aktualnych europoslancov ani nikto nepozná. Je to len lukratívna zašiváreň pre darebákov. A neverím tomu že niekto z tých čo sa tam hlási majú iný zámer než ten, že to je osobný biznis. V podstate žiadna zodpovednosť a pre nás Slovákov, tam robia úplné nič. Tak prečo, prečo by som mal ísť voliť úplne neznámich ľudí. Prečo a načo a začo? Sú tam len do počtu. Budem voliť len toho kto sa preukázateľne vzdá poslaneckého platu europoslance, nechá si len nech nežerem 1000€ na živobitie. Garantujem Vám, že za tisícku tam nikto nepôjde ani Vy. A nech sa páči skúste napísať niečo čo som ešte nepočul.
Čiastočne chápem vaše rozčarovanie, no zašívať sa nie je mojou ambíciou. Europarlament považujem za nástroj, nie cieľ. Na druhej strane práca europoslanca je náročná (ak sa robí poriadne) a v kontexte Európy a práce v Bruseli a podobne, je to čo navrhujete neadekvátne. Nepokrývalo by to životné náklady s tým spojené. Verím, že moja práca v EP nakoniec bude považovaná za adekvátne ohodnotenú.
16.05.2019 11:31 - otázka od Tamara
Chcete ísť do Európskeho parlamentu. Koľko jazykov viete?
Publikujem v anglickom jazyku, aktívne ovládam nemecký jazyk, pasívne poľský, ruský jazyk, ktorý som ovládal aktívne ešte na základnej škole. No a samozrejme patrím k dvojjazyčnej „československej“ generácii.
16.05.2019 11:30 - otázka od Jano
Kde v Európe a na Slovensku máme najstaršie lesy kde sa dá vidieť autentický les ako vyzeral les 5000 rokov stary V ideálnom svete ako by mala vyzerať poľnohospodárska krajina v budúcnosti?
Ideál poľnohospodárskej krajiny by mal zabezpečovať kvalitné a zdravé potraviny, a zároveň podporovať bohatý život a stabilitu krajiny. Od tohto ideálu sme v súčasnosti veľmi vzdialení. Takáto krajina by podporovala rozvoj regiónu, ako aj zamestnanosť. To, ako by mohla vyzerať je možné vytušiť z letecký snímok z 50. rokov 20. storočia pred kolektivizáciou.
16.05.2019 11:28 - otázka od Jano
Kde v Európe a na Slovensku máme najstaršie lesy kde sa dá vidieť autentický les ako vyzeral les 5000 rokov stary
Ďakujem za otázku. Karpaty sú oblasťou, ktorá v Európe ešte stále ukrýva množstvo takýchto lesov. Len na Slovensku máme cca 120 pralesných lokalít, z nich ja osobne považujem za najhodnotnejšie limbové pralesy v Tichej doline, ktoré zostali prakticky nezmenené od poslednej doby ľadovej. Okrem iného tam rastie aj najstaršia limba, ktorej vek odhadujem na 2 000 rokov. Chráňme si ich!
16.05.2019 11:26 - otázka od Hurikan
Ked ste taky ochranca prirody na sk,vystudovany vo zvolene,kde mate rovno pod nosom aj NLC (nar.lesnicke centrum),preco nebojujete aj tam za ochranu nasich lesov,ktore tak nicia prave aj lesnici z nlc. Kedy ste boli naposledy v nasich horach a lesoch ked ich nechavate takto likvolidovat-predaj dreva a rubanie lesov a nasledny predaj do pl at hu.nie z tych co znicili vichrice ale tie co rubu
Dobrý deň, som absolventom fakulty ekológie TU vo Zvolene. Ak sa obhliadnete za mojimi aktivitami za posledných 10 rokov, tak som veľmi adresne kritizoval postupy lesníctva na Slovensku s cieľom zlepšiť situáciu v ochrane prírody. Moja kandidatúra je výsledkom tohto procesu, kedy som pochopil, že doterajší postup nie je dostatočne efektívny. Vo svojej snahe mienim naďalej pokračovať z pozície experta, vedca a politka.
16.05.2019 11:23 - otázka od Liberáli
Pane , myslel som si, že PS je nekonfliktna politická strana, ale čo som videl 13.5 ako sa vaši politický sukmeňovci chovali počas návštevy p Le Leňovej, fuj , hanba vám ... Krásna pretvárka...
Na proteste sa zúčasnilo viacero skupín s rôznou formou protestu. V rámci koalície PS a SPOLU zvolili absolútne nekonfliktný, no adresný spôsob protestu, s ktorou sa zároveň plne stotožňujem. Naša prítomnosť bola účelovo spojená s prejavmi agresie, ktoré zároveň odsudzujeme a nepovažujeme za vhodnú prezentáciu názoru.
16.05.2019 11:20 - otázka od Michal
Dobry den, chcel by som sa vas opytat ci su ludia z iniciativy my sme les oboznameni aj s tym ze prave vdaka ochranarom sa skodcovia po kalamite v tatrach premnozili a smrekove lesy hynu v celej strednej Europe
Dobrý deň, z hľadiska vedca, ktorý sa zaoberá ekológiou lesa nemôžem s vami plne súhlasiť. Faktorov za rozpadom smrekových porastov je mnoho, okrem iného aj ich pestovaním ovplyvnená neprirodzenosť. Už keď sa vysádzali bolo zrejmé, že nebudú stabilné. Lykožrút je v tomto smere hlavne opravný prírodný faktor. Naše národné parky bude potrebné reformovať, aby tieto procesy naďalej nevyvolávali kontroverziu.
16.05.2019 11:18 - otázka od Pavol Duron
Aky je Váš názor na legálnych držitelov zbraní? Je podla Vas správne ak po masakre psychopata na Novom Zelande ide vláda plošne odoberať slušným občanom ich legálne nadobudnute zbrane a u niektorých prepadove protiteroristicke komando vykonava nasilnu domovú prehliadku s cielom zhabať legálne držanú zbraň, pričom občan u ktorého bola takáto prehliadka vykonaná povedal že stačilo aby ho predvolali na políciu a on by im zbraň dobrovolne vydal. Išlo o farmára. Nerobím si sradnu. Som športový strelec a zaujíma ma Vaše mentálne nastavenie vo vzťahu k ľudským právam ako aj nqstavenie PS/Spolu v tejto otazke. Dakujem. Pavol Duroň Poprad
Priznám sa, v tejto téme nie som úplne zorientovaný, ale som za dôslednú kontrolu procesu legálneho nadobúdania zbraní aj s ohľadom na vami spomenutý tragický prípad.
16.05.2019 11:16 - otázka od Vladimír Kuderavý
Navrhujem ministerstvo ŽP ako prirezové s kompetenciu pre vodné aj lesné hospodárstvo na čele s podpredsedom vlády. Ministerstvo pôdohospodárstva nech rieši iba problematiku poĺnohospodárstva s akcenton na kvalitu bezpečnosť potravín. Čo vy na to? P.S. Už komunisti to vedeli....
Ďakujem za návrh, už dlhšie sa zamýšľam nad dôležitosťou samostatného ministerstva pôdohospodárstva. Osobne vnímam ich oddelenie od životného prostredia ako neodôvodnené. Každopádne reforma oboch rezortov je úplne na mieste.
16.05.2019 11:15 - otázka od Denis Solmosi
Ake mate skusenosti s politikou ma eu urovni?
Moje skúsenosti na EÚ úrovni majú skôr vedecký a expertný charakter. Každopádne, podieľal som sa niekoľkých medzinárodných expertízach, najmä ohľadom ochrany pralesov UNESCO, ale tiež v kontexte ochrany biodiverzity, riadenia národných parkov. Odkedy kandidujem, som v kontakte s viacerými ľuďmi pôsobiacimi priamo v EP a môžem povedať, že sa nám tvorí veľmi sľubný tím profesionálov, ktorí majú európsku politku úplne zvládnutú.
16.05.2019 11:11 - otázka od Ján
Na koľko percent je pre Vás motiváciou finančné ohodnotenie poslanca EP?
Plat je síce atraktívny, ale určite nie je pre mňa podstatnou motiváciou. Skutočná motivácia je pre mňa riešiť otázky ochrany prírody a cítim, že v Europarlamente je to naozaj možné, a zároveň potrebné.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu